Radio BalkanFox

Tipi Hedrej je bila NAJMRAČNIJA opsesija Alfreda Hičkoka

Tipi Hedren imala je priliku za veliku karijeru, ali zapala je za oko Alfredu Hičkoku…

tipi hedren oči u oči sa alfredom hičkokom
tipi hedren oči u oči sa alfredom hičkokomfoto: Edward Roth / Alamy / Alamy / Profimedia

Slavna glumica Tipi Hedren otkrila je da ju je, navodno, Alfred Hičkok, okrutni „otac strave“, seksualno napastvovao dok su zajedno radili na filmovima „Ptice“ i „Marni“, koji su nju i proslavili.

 

Glumica je govorila o svojoj prošlosti i tome kako ju je slavni Hičkok, čija je Tipi mračna opsesija bila, tretirao, a većina je ekranizovana u filmu iz 2012. godine, Devojka, ali svežije informacije otkrila je do detalja u autobiografiji Tipi: Memoari.

 

Kako piše Dejli mejl, Hičkokovo nasilno ponašanje počelo je kada je izabrao Tipi da glumi u „Pticama“, njenom prvom filmu, a Hičkokovom sledećem filmu posle „Psiha“. 

 

Hedrenova navodi da je Hičkok naredio ostalim članovima ekipe na setu da ne smeju da se socijalizuju s njom, niti da je dodiruju, a bio bi veoma nervozan kad bi je video da priča s drugim muškarcima.

 

Ona tvri da se jednom bacio na nju i probao da je poljubi dok su putovali njegovom limuzinom. Sledećeg dana na setu, dok su snimali čuvenu scenu u telefonskoj govornici u „Pticama“, kada njen lik ptice napadaju, kako Tipi tvrdi, jedna mehanička vrana slomila je staklo koje je trebalo da bude neprobojno, a krhotine su joj se zarile u lice. Takođe, u sceni kad je ptice napadaju u spavaćoj sobi, rekli su joj da mehaničke ptice ne rade i da će morati da upotrebe prave.

 

tipi hedren je na snimanju 'ptica' proživela pravu psihofizičku torturu
tipi hedren je na snimanju „ptica“ proživela pravu psihofizičku torturufoto: The Hollywood Archive/Profimedia

Navodno, provela je pet dana snimajući scenu sa pravim pticama koje su se „bacale“ na nju i kačile za njeno telo elasičnim gumicama. Ona kaže da se slomila kada je ptica koja joj je bila zakačena za rame zamalo zarila kandže u oči i provela je iduću nedelju u krevetu, iscrpljena.

 

Hedrenova sumnja sada da je to bio Hičkokov pokušaj da je kazni jer je odbila njegove seksualne nasrtaje. 

 

Idući film u njenom ugovoru bio je „Marni“, a uključuje scenu kada lik koji je glumila Tipi biva silovan od strane muža. Tipi veruje da je scena u kojoj muškarac napada svoju mladu zapravo bila Hičkokova lična fantazija o njoj.

 

tipi hedren i alfred hičkok
tipi hedren i alfred hičkokfoto: akg-images / AKG / Profimedia

Njegovo nedolično ponašanje nastavilo se, tvrdi Tipi, a on je naručio masku njenog lica za sebe, iako to nije bilo potrebno u svrhe filma. Njenu garderobu smestio je do svoje kancelarije i mogao je da uđe u nju pomoću vrata koja su ih spajala!

 

Hičkok je nalazio način da iskaže svoju opsesiju mnome, kao da sam bila dužna da mu uzvratim — piše Hedren u autobiografiji i navodi da joj je i javno izjavio ljubav.

 

Jednog dana pozvao ju je u kancelariju…

 

Odjednom me zgrabio, stavio ruke na mene, bilo je seksualno, perverzno i ružno.

 

tipi hedren tvrdi da je hičkok bio nezdravo opsednut njom i zagorčavao joj je život
tipi hedren tvrdi da je hičkok bio nezdravo opsednut njom i zagorčavao joj je životfoto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Bio je, navodno, frustriran njenim otpotom i pretio joj je da će joj uništiti karijeru. Blokirao je studio Univerzal kada je su hteli da njen performans nagrade kandidaturom za Oskara i pričao je drugima ružno o njoj.

 

I dalje je bila pod ugovorom s njim, u tom trenutku ostale su još dve godine, a on joj nije dozvoljavao da radi s drugom režiserima. Zato, uz činjenicu da niko drugi nije hteo da podriva Hičkokov autoritet, smatra da da njena karijera nije mogla da se oporavi.

 

— Da se to desilo u današnje vreme, bila bih veoma bogata žena — smatra Tipi Hedren.

 

Bonus video

Ovo su glavne osobine potencijalnih nasilnika

 




Glossy

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE