Radio BalkanFox

Kako se gaji, gde se drži KRASULA?

Ova biljka toliko je popularna zbog svoje povezanosti s feng šui principima o privlačenju napretka da je često zovu „drvo novca“

Krasula se smatra najmoćnijom feng šui biljkom za privlačenje novca i obilja
Krasula se smatra najmoćnijom feng šui biljkom za privlačenje novca i obiljafoto: pjatnica/Shutterstock

Biljke su bez sumnje veoma važne u feng šuiju, koji pozitivno gleda na njih i obično se kaže da mogu da obezbede nesmetan protok energije i time privuku obilje u život.


Jedna od omiljenih feng šui biljaka na našim prostorima, koje se zove još i „sitne pare“ i „drvo novca“ je krasula, seukulentna biljka koja potiče iz Južne Afrike, prepoznatljiva po krupnim, mesnatim, tamnim listovima i debelim granama raznolikog oblika i teksture.

 


Ova biljka cveta tokom zime, pa sve do proleća, a obično se pojavljuju sitni i beli cvetovi. Botaničari savetuju da se krasula posadi u mešavini šumskog humusa, zemlje za cveće i peska, uz malo sitnog šljunka.

 

U feng šuiju se veruje da cvetovi krasule simbolizuju obilje i napredak, pa se tako često kaže da što je krasula naprednija, to ćemo imati više novca, zdravlja i uspeha.

 

što više cvetova ima krasula, kaže se da više novca privlači
što više cvetova ima krasula, kaže se da više novca privlačifoto: Tulen/Shutterstock

 

Nega ove biljke nije preterano složena, pa se uglavnom savetuje da se krasula zaliva jednom u dve nedelje i da se ostavi na dobro osvetljenom mestu i to je sve. Feng šui stručnjaci preporučuju da se krasula drži u blizini ulaznih vrata, s desne strane, da biste privukli novac.


Čak ni u periodu cvetanja ona se ne zaliva previše, jer višak vode, kao i kod svih biljaka iz porodice kaktusa, može dovesti do truljenja. Od toga se tzv. drvo novca teško oporavlja, a najvažnije je da sačekate da zemlja bude sasvim suva i dobro se ocedi pre novog zalivanja, kao i da praznite tacnicu ispod saksije da u dnu ne bi formirali vlaga i buđ.

 

gajenje i đubrenje drveta novca nije komplikovano
gajenje i đubrenje drveta novca nije komplikovanofoto: viktoriia varvashchenko/Shutterstock

Što se tiče prihranjivanja, na prvom mestu se okrenite prirodnom đubrenju, s mnogo kalcijuma i fosfora, koji blagotvorno deluju na razvoj korena i nove izdanke. Efikasne metode su domaće đubrivo od ljuske jajeta i od kore od banana.

 

BONUS VIDEO

Kako prepoznati lekovite biljke?

 




Glossy

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE