Radio BalkanFox

Novinar i glumac o današnjim protestima u Sarajevu: Bosanci suosjećaju sa teškom situacijom Pale***naca koji žive pod okupacijom

Ahmed Shihab-Eldin, novinar, producent i glumac poznat po zalaganju za slobode Pale***naca, kao i drugih marginaliziranih skupina koje zahtijevaju dostojanstvo i jednakost danas je podijelio proteste za Pal***inu u Sarajevu.

“I Bosna i Hercegovina i Pa***tina su doživjele etničko čišćenje, okupacije i genocid. Bosna je prošla kroz razorni rat 1990-ih, a mnogi Bosanci suosjećaju sa teškom situacijom Pale***naca koji žive pod okupacijom.

Mnogi Bosanci pa***tinsku borbu vide kao dio šireg antiimperijalističkog pokreta protiv kolonizacije i strane dominacije, što rezonira s njihovom vlastitom istorijom suočavanja sa stranim uplitanjem.

Podsjetimo, Bosna je doživjela etničko čišćenje i genocid tokom bosanskog rata, koji se dogodio od 1992. do 1995. godine. Rat je karakterizirao značajno nasilje, uključujući kampanje etničkog čišćenja, široko rasprostranjene zločine i genocid u Srebrenici.

Etničko čišćenje je uključivalo prisilno raseljavanje, progon i ubijanje ljudi na osnovu njihove etničke pripadnosti. Različite etničke grupe, uključujući Bošnjake (bosanske Muslimane), Hrvate i Srbe, bile su na meti različitih frakcija tokom sukoba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Senzacija.ba (@senzacija.ba_official)

Genocid u Srebrenici, koji se dogodio u julu 1995. godine, jedan je od najzloglasnijih incidenata rata. Snage bosanskih Srba, predvođene generalom Ratkom Mladićem, sistematski su ubile preko 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u i oko grada Srebrenice, uprkos prisustvu mirovnih snaga Ujedinjenih naroda.

Ovaj događaj se smatra jednim od najgorih zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata, a međunarodni sudovi su ga prepoznali kao genocid”, napisao je Ahmed na svom Instagram nalogu.

Ahmed Shihab-Eldin je Amerikanac – Kuvajćanin palestinskog porijekla, a postao je poznat po zalaganju za slobode Palestinaca, kao i drugih marginaliziranih skupina koje zahtijevaju dostojanstvo i jednakost. Također je novinar i kolumnist, bio je stariji izvjestitelj Al Jazeere Plus od 2017. do 2020. godine.

Producirao je dokumentarac nominiran za Emmyja. Godine 2020. počeo se usmjeravati prema drugim kreativnim aktivnostima, stvorivši parodijski račun na platformi za kratke video zapise TikTok i sugerirajući da bi mogao početi s podcastingom.

Ahmed Shihab-Eldin poznat je po filmovima Queer Egypt (2023), Wide Angle (2002) i The Red Sea Makes Me Wanna Cry (2023). IMDbProStarmeter Vidi rang.

Senzacija.ba




Senzacija

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE