Radio BalkanFox

Muzej grada Beograda proslavio 120. rođendan dodelom nagrada

NOVINARU KURIRA PRIZNANJE ZA OČUVANJE KULTURE: Muzej grada Beograda proslavio 120. rođendan dodelom nagrada i novom izložbom

Foto: Ministarstvo Kulture

Muzej grada Beograda svečanom ceremonijom obeležio je prošlog petka 120 godina postojanja i tom prilikom dodeljene su nagrade i priznanja.

Direktorka Jelena Medaković uručila je i zahvalnice saradnicima, među kojima su bili brojni mediji, a jedno od priznanja dobio je i Kurir, tačnije urednik rubrike kulture Ljubomir Radanov za „očuvanje i razvoj kulture“.

Maja Gojković, Muzej grada Beograda
foto: Ministarstvo Kulture

– Žao mi je što nisam mogao da prisustvujem dodeli. Lako je sarađivati s Muzejom grada Beograda i pisati o njemu, jer nudi zanimljive izložbe i čuva remek-dela. Drago mi je što naš tekst o slici Uroša Predića, koja je godinama stajala u depou, nisu shvatili kao napad, već su izložili „Kosovku Devojku“ i da razumeju da imamo istu misiju, da približimo kulturu široj publici – rekao je Ljubomir Radanov.

Ljubomir Radanov
foto: Nemanja Nikolić

Laureati kopije dinara despota Stefana Lazarevića (kovano srebro) za doprinos u očuvanju razvoja kulture su Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade zadužen za spoljnu politiku i bezbednost i ministar spoljnih poslova, Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture, i Nataša Mihailović Vacić, sekretarka za kulturu grada Beograda.

Maja Gojković, Muzej grada Beograda
foto: Ministarstvo Kulture

– Ovo je snažan podstrek da nastavimo zajedno da radimo na osnaživanju naše kulture i njenih institucija, kako bismo domaćoj i međunarodnoj javnosti uspeli da u što većoj meri prikažemo i približimo kulturno blago koje posedujemo – rekla je Maja Gojković.

Prvi put je tom prilikom u javnosti izložena bista rimskog imperatora Marka Opelija Makrina u Resavskoj ulici 40 b.

– Proslavu jubileja završavamo na našoj adresi i u zgradi koja je ustanovi dodeljena 2002. godine. Nalazimo se na poslednjem koraku da rešimo sve probleme i da zgrada ponovo bude u funkciji – rekla je Medakovićeva i naglasila da će na ovom mestu biti izložena i najvrednija i najlepša dela nastala u rasponu od 8.000 godina.

Maja Gojković, Muzej grada Beograda
foto: Ministarstvo Kulture

Otvorena je i izložba „Vladarske zadužbine dinastije Nemanjića“, koja obuhvata fotografije zadužbina i najreprezentativnijih manastirskih zdanja iz ovog perioda.

(Kurir.rs)


Kurir




Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE