Radio BalkanFox

Kina poslala najmlađu posadu u svemir

Kina je poslala najmlađu posadu na svoju svemirsku stanicu u orbiti, u okviru nastojanja da njeni astronauti slete na Mesec pre 2030. godine.

Letelica Šendžu 17 poletela je iz satelitskog lansirnog centra Džijukvan na obodu pustinje Gobi u severzapadnoj Kini na raketi Long Marč 2-F u 11.14 po lokalnom vremenu (5.14 po srednjeevropskom vremenu).

Prema kineskoj svemirskoj agenciji prosečna starost tročlane posade je 38 godina i to je najmanja od kada je počela misija izgradnje svemirske stanice. Tročlani tim Tang Hongbo, Tang Šengdžije i Džijang Sinlin će zameniti posadu koja boravi na svemirskoj stanici šest meseci. Tang je veteran koji je 2021. vodio svemirsku misiju tri meseca.

Nova posada će sprovoditi eksperimente u svemirskoj medicini, svemirskoj tehnologiji i drugim oblastima tokom misije i pomoći će da se postavi i održava oprema unutar i izvan stanice, navela je kineska agencija, a prenosi Beta.

Agencija je juče takođe objavila da planira da pošalje novi teleskop koji će posmatrati univerzum i omogućiti preglede i mapiranje neba.

Kina istražuje kretanje zvezda i planeta hiljadama godina a u moderna vremena nastoji da postane vodeća u istraživanju svemira i u nauci o svemiru. Kada su isključeni sa Međunarodne svemirske stanice, uglavnom zbog zabrinutosti SAD da bi kineska vojska mogla da preuzme kontrolu nad tim programom, Kinezi su sagradili sopstvenu stanicu.

Prva kineska svemirska misija sa posadom 2003. označila je ovu zemlju kao treću zemlju, posle Sovjetskog Saveza i SAD, koja je poslala čoveka u svemir koristeći sopstvene resurse.

Pogledaj i: Džejms Veb pronašao vodu zamrznutu 4,5 milijardi godina u svemiru, evo kako izgleda


Original magazin

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE