Radio BalkanFox

Upoznajte dete kroz njegove crteže! Ja sam ono što predstavim

Karakter mališana psiholozi mogu da procene na osnovu linija, boja i prostora koji ispunjavaju crtanjem.

Deca nemaju fond reči kao odrasli i ponekad im je teže da na pravi način objasne ono što osećaju. Ipak – mnogo toga o detetu, kao i načinu na koje ono vidi ljude i svet oko sebe može da se pročita na osnovu onoga što ono crta. Deca ne crtaju ono što vide, nego ono što znaju ili osećaju, kažu psiholozi.

Među brojnim metodama koje su korišćene u proučavanju dece jeste i ona koju je koristio slovenački psiholog Antun Trstenjak. On se najviše bavio tematikom izraza ličnosti kroz linije, boju i formu. On smatra da linije i figure govore o samokontroli i racionalnosti, pozicija figure na slici o uravnoteženosti, sebičnosti, ambicioznosti i sl., dok boje govore o emocionalnom životu crtača. 

Kako crta linije?

Ako dete crta tanke i isprekidane linije znači da je nesigurno. Izdužene crte pokazuju agresivnost, cik-cak nepouzdanost, oble da je skromno, a prave da je samouvereno. Moguće je da vaše dete nacrta figuru bez ikakvih detalja, a to samo govori da je sklono sanjarenju i da beži iz realnosti u maštarenje.

Foto: Pixabay

Sitne i detaljne figure crtaju deca koja su realistična

Sitne i detaljne figure pak crtaju deca koja su realistična, ocenjuje Trstenjak. 

Koje boje koristi?

Prema Trstenjaku boje opisuju emocionalni život deteta. Crvena iskazuje agresivnost, plava – smirenost i uravnoteženost, žuta nezrelost, crna – dečju inteligencija, racionalnost i kontrolu.

Ako boji zelenom znači da je sklono da potiskuje emocije, a ako je na crtežima braon boja znajte da je vaša dete pravi čistunac i da im je važna higijena.

Foto: pixabay.com

S godinama se smanjuje količina žute i plave, a povećava upotreba crvene i zelene boje


Trstenjak je zaključio da se sa godinama smanjuje količina žute i plave, a povećava upotreba crvene i zelene boje.

Koliki su crteži?

Kako je dete iskoristilo prostor na papiru dok crta pokazuje kakva je njegova ličnost. Ako crta na vrhu papira, pokazuje zainteresovanost, a ako crtež prelazi ivice papira netolerantno, samoživo i vršnjaci ih obično izbegavaju.

Foto: pixabay.com

I veličina crteža ja bitna


Ako vidite da je ispunjena cela površina papira, ne brinite jer takvo dete ima jaku samokontrolu. Često su veoma zavisna od odraslih i sa potrebom da se dokažu. Deca koja su uravnotežena i mirna crtaju figure do dna papira, a ako crtaju jedno te isto, prilično su samokritična i skromna.



Da li nesvesno uništavamo svoju decu? Evo koje greške prave savremeni roditelji! (VIDEO)

Live TV

Da li ste se ikad zapitali koliko odrastanje bez roditeljske posvećenosti, topline i zainteresovanosti za unutrašnji život deteta može da oboji osobu za čitav život? U emisiji „Info dan“ na ovu temu razgovaramo sa psihologom Jovanom Stojković.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE