Radio BalkanFox

Dobro čuvana tajna na obali Amalfi! Čudesno delfin ostrvo – mesto na koje nije moguće otići bez dozvole vlasnika (VIDEO)

Sa strmim liticama i prekrasnim plavim morem još su drevni Grci obalu Amalfi u Italiji smatrali čudesnim mestom.

 

 


Prema legendi, bog Herkul zaljubio se u nimfu Amalfi, koja je prerano umrla, pa je ostao slomljenog srca. Dugo je lutao u potrazi za najlepšim mestom na svetu gde će je sahraniti – i zaustavio se u Amalfiju, piše Punkufer.

Obala Amalfi nalazi se na oko sat i po vožnje od Napulja. Jedna od posebnosti obale je i arhipelag Li Gali, koji se nalazi između Kaprija i Pozitana.

Li Gali specifičan je po ostrvu koji je priroda oblikovala poput delfina, što se najbolje vidi iz vazduha. Ime mu je Izola Lunga, a druga dva koja su znatno manja u arhipelagu nazivaju se Kasteluča i Rotonda. Tri ostrva poznata su i kao Sirenuse, zbog drevnih mitoloških priča da su tamo sirene svojom pesmom mamile mornare u smrt. Danas je poznato da su uzroci brodoloma bile jake, često promenljive struje oko ostrva.

Naziv arhipelaga Li Gali izveden je iz italijanske reči „gallina“, što znači kokoška, i nema nikakve veze s izgledom ostrva, već se to odnosi na sirene koje su imale telo ptice i glavu žene. Ostrva su stari Rimljani koristili kao sidrište, a kasnije su služili kao odbrambeno mesto s kamenom stražarnicom.

 

 

Godine 1922. arhipelag je kupio slavni ruski koreograf i plesač Leonid Masin. Meštani su ga prozvali „ludim Rusom“ koji je kupio stenovito ostrvo na kome mogu da žive samo zečevi. Ali Masin je sledio svoju viziju i pretvorio toranj iz 14. veka u plesni studio, postavivši podove od sibirskog bora koji su ostali do danas. Leonid je podigao i glavnu vilu, sredio četiri predivne plaže, a stari vinograd pretvorio u veliki terasasti vrt.

Snovi o pretvaranju ostrvske rezidencije u umetničko središte nikada nisu zaživeli. Posle njegove smrti slavni baletski igrač i koreograf Rudolf Nurejev kupio je Li Gali i krenuo u svoje viđenje preuređenja ostrvo. Novi vlasnik posle Nurejeva postao je Đovani Ruso, biznismen iz Sorenta koji živi u Londonu, koji sa suprugom neumorno održava ostrvo. U posetu im često dolaze i brojni slavni prijatelji. O tome koliko je lep arhipelag svedoče i reči londonskog galeriste Leopolda Tjuna, koji je prvi put posetio privatno ostrvo kao mladić, i zaključio: „Li Gali je najčarobnije mesto na Mediteranu.“

Nažalost, na Li Galiju nije moguće otići bez dozvole vlasnika. Trenutno najbolji i jedini način da bar donekle doživite čaroliju ostrva jeste da pođete na neki od izleta brodom koji plove duž obale Amalfi. 



Ista udaljenost, različito trajanje leta! Zašto avioni brže stižu na istok?

Putovanja

Za ovaj fenomen odgovorna je zemljina rotacija, ali i još neki fizički fenomeni.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE