Radio BalkanFox

Jugoslovenski pozorišni festival u užicu od 1. do 7. novembra

U Narodnom pozorištu u Užicu od 1. do 7. novembra održaće se Jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda” po 28. put. Slogan ovogodišnjeg festivala je “Šta misliš o svom ocu?”.

Užice
foto: Serbia Pictures: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovogodišnju selekciju izvršio je direktor Narodnog pozorišta Užice Zoran Stamatović uz podršku Munjina i drugih kolega, pa je odabrano osam predstava koje će publika imati priliku da vidi tokom 28. JPF-a: “Deca”, Narodnog pozorišta Beograd, “Car Edip”, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, “Naš razred”, Gradskog dramskog kazališta Zagreb, “Ivanov”, Narodnog pozorišta Sarajevo, “Očevi i oci”, Narodnog pozorišta Beograd, “Nesporazum”, Crnogorskog narodnog pozorišta Podgorica i “Otac”, Ateljea 212.

– Mislim da slogan ovog festivala mogao je da bude i drugačiji, u smislu, šta misliš o svojoj porodici ili šta misliš ko si, u trenutku kada Srbija svaki dan mora da dokazuje bez potrebe, jer ima dužu istoriju od svih kojima treba nešto da dokazuje.

teatar, pozorište
foto: Profimedia

Opredelio sam se za ovaj pre svega apelujući na mlade ljude da znaju i ko su i odakle polaze, da imaju iza čega da stanu i sa velikim zadovoljstvom i ponosom da brane svoje lično. Nemamo razloga da se stidimo ničega za šta nas često optuže a ne postoje nikakve istorijske osnove za to. Ovaj festival je na neki način svedočanstvo o tome, o potrebi suživota, suzajedništva i težnje ka većem standardu i korišćenju većeg dobra celog ovog sveta – rekao je Stamatović uz napomenu da ove predstave na neki način bave se odnosom dece i očeva, što je dovelo do odabira teme festivala.

U obrazloženju selektor je naveo da pitanje šta misliš o svom ocu? vodi ka saznanju šta mi jesmo, kako se u javnosti predstavljamo, čega se ili koga najviše bojimo i šta nas ili ko nas najbrže i najlakše naljuti i povredi. Otac i odnos prema ocu je jedna od glavnih tema evropskog teatra od Eshilovih Orestija do danas i ovoj velikoj temi posvećuju ovogodišnji Jugoslovenski pozorišni festival – bez prevoda.

(Kurir.rs/Z.G.)

Bonus video:



03:47

VISOKA SAM I RAZVIJENA, PRIJA MI KADA JE MOG BROJA! Glumica otkrila: Bila sam mnogo srećna što mi je RAŠA BUKVIĆ PARTNER


Kurir




Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE