Radio BalkanFox

Feministice reagirale na izjavu o uskim hlačama Tihane Harapin: ‘Žao nam je, mogla bi naučiti…’

Mladi većinom nose uske traperice. Meni dođe nekad da pitam: A zašto si ti uopće obukla ove hlače? Pa mogla si gola hodati. Sve ti se vidi. To nema veza s građom. To ima veze s mozgom jer nemoj se čuditi ako te netko uštipne ili ti nešto dobacuje. Ja sam za pristojnost, a toga sve manje viđam. Pristojna odjeća ne mora biti skupa. Kada gledam slike sa zagrebačke špice subotom, ne mogu vjerovati što je u nekim glavama, rekla je za Jutarnji modna agentica Tihana Harapin Zalepugin

Zagreb: Diva Summer Party

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Izjava je izazvala reakcije javnosti. S Harapin Zalepugin nije suglasna Nada Peratović, inicijatorica Ženske mreže podrške pri pobačaju Hrabre sestre.

– Žao nam je prepoznati internaliziranu mizoginiju kod žene njezinog iskustva, obrazovanja i stručnosti. Svaljivati krivicu na djevojke je potpuno promašeno – objasnila je Peratović. 

Objašnjava da je svaliti krivnju na djevojke od 17, 18 ili 20 godina jednostavno nema smisla, jer one oblače ono što ‘se nosi’ jer se žele uklopiti u društvo. 

Zagreb: Članice udruge "Hrabra sestra"

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

– Onda treba preispitati čitavu modnu industriju, muškarce koji kreiraju i promoviraju proizvode na seksualizaciji mladih ženskih tijela – smatra sugovornica. 

Harapin Zalepugin je također rekla da ju ne zanima hoće li se feministice naljutiti na njezine komentare i poručila: ‘Neka se ljute, ja imam svoj stav’.

– Zašto ona ne bi mogla nešto naučiti od feministica? Kada na ovaj način govorimo o pristojnom oblačenju, povlači se to da je žena sama kriva ako je se napada na ulici, pa možda i siluje – govori Peratović. 

S njom se slaže ginekologica i aktivna feministica Jasenka Grujić, koja nam je kratko komentirala da je sve stvar osobnog odabira. 

– Žena se oblači onako kako joj paše kako želi, kao prvo. Kao drugo, ja volim uske traperice. Kao treće, ako djevojku žuljaju uske traperice, neće ih više nositi – rekla je. 

Zagreb: Party "Fight like a girl" u hotelu Esplanade

Foto: Matija Habljak/PIXSELL




24sata

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE