Radio BalkanFox

Životna priča Branka Ćopića

Proslavljeni pisac Branko Ćopić bio je jedno od najznačajnijih imena naše književnosti, a njegov duh nasilno je ugušen.

branko ćopić je slavno ime književnosti dvadesetog veka
branko ćopić je slavno ime književnosti dvadesetog vekafoto: Youtube Printscreen

Slavni pisac srpske književnosti dvadesetog veka, Branko Ćopić, bio je pripovedač snažnog šeretskog duha, koji je 1984. godine ugušen. Rođen je prvog dana 1915. godine u selu Hašani, pod planinom Grmeč, a svoj život završio samoubistvom u Beogradu.

 

Ćopić je pohađao učiteljsku školu u Banjaluci i Sarajevu, završio ju je u Karlovcu, a potom i Filozofski fakultet u Beogradu.

 

Za vreme Drugog svetskog rata, 1941. godine, pokušao je da pruži otpor neprijatelju kod Mrkonjić Grada, nakon čega se vratio u svoj rodni kraj. Stupio je u partizanske redove i u njima ostao do oslobođenja.

 

Slavna dela Branka Ćopića prevođena su na mnoge svetske jezike, a samo neka od njih su „Magareće godine“, „Bašta sljezove boje“, „Prolom, „Orlovi rano lete“…

 

Ćopićeva satira u to vreme bila je opasna za njega samog, što se i uvidelo nakon njegove „Jeretičke priče“, posle koje je usledio i Kongres antifašističkog fronta žena, boraca.

 

Na Kongresu, govorio je i Tito, koji je Branka označio kao izdajnika, i to dok je u sali bila Ćopićeva majka. Premda Ćopić nije uhapšen, do kraja života bio je marginalizovan od partijskih struktura.

 

branko ćopić bio je označen kao 'izdajnik' i potom i marginalizovan
branko ćopić bio je označen kao „izdajnik“ i potom i marginalizovanfoto: Prinscreen/ Youtube/ Pobednik1985

Jednom prilikom je, u pismu jednom prijatelju, Branko Ćopić napisao: „Nije me majka Ličanka rodila da puzim i previjam se i više volim da me čak i anarhistom nazovu, i drskim i bezobraznim čovjekom, negoli književnikom bez kičme, bez dostojanstva i savjesti“.

 

U poruci koju je ostavio svojoj supruzi pre nego što je izvršio samoubistvo napisao je: “Zbogom lijepi i strašni živote!

 

Pre nego što je to učinio, kako se pisalo, Branko je bio u hotelu „Moskva“, gde je bogato častio konobare, uz reči „Imam, verujte, veliki razlog„.

 

Otišao je do mosta i napustio ovaj svet. Danas se most zove Brankov, a ulica koja vodi do njega Brankova.

 

današnji brankov most
današnji brankov mostfoto: Dado Đilas

Sećanje glumca Tome Kuruzovića na Branka Ćopića, čuvenog Nikoletine Bursaća i njegovog višedecenijskog prijatelja, bilo je toplo, a za života je čuvao mnoge sitnice koje su pripadale Branku, od mantila kupljenog u Parizu, do dugmeta s košulje koje je našao s Brankom suprugom Bogdankom Cicom na mestu njegove smrti.

 

– Bio je u svemu, vidite, jedan zaista skroman i štedljiv čovek – pričao je Kuruzović, pisale su Novosti.

 

 

Njegova Cica mi je ispričala kako su kupili ovaj mantil koji vam pokazujem. Branko je probao, kazao: „A, ne dopada mi se, jer su džepovi mali, ne mogu u njih da stavim knjigu“. Parižani su, valjda poštujući Branka više nego mi sami, brzo odgovorili. Za nekoliko minuta iznutra su mu zašili nove džepove – da knjiga može da stane.

 

Bonus video

Kolaps na Brankovom mostu

 

 




Glossy

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE