Radio BalkanFox

Pampas trava dekorativna ali i opasna!

Pampas trava trenutno je izuzetno popularna u svetu dizajna.

Jesen je godišnje doba kada pampas doživljava svoju punu raskoš, jer su cvetne metlice sve do mraza efektan detalj na otvorenom, a tokom zime se mogu odlično uklopiti u svaki unutrašnji dizajn.

Pampas trava je ukrasna biljka duge stabljike i paperjastih listova, najčešće zlatne ili boje peska. Odlično izgleda u velikim vazama, na stolu ili u nekom kutku za opuštanje. Poslednjih godina je postala zvezda Instagrama i posebno je trendi u boemskim i minimalističkim stilovima dekoracije.

Poreklom je iz Južne Amerike, iz regije Pampas, po kojoj je i dobila ime.

Iako je postala nezaobilazna i neodoljiva u modernim dekorima, potreban je oprez oko ove ukrasne biljke, jer ipak nije za svakoga.

Naime, osobe koje inače pate od alergija na polen trava, mogu osetiti respiratorne simptome i od pampasa. Procenjuje se da alergije na polen trava pogađaju oko 20 odsto stanovništva širom sveta, što znači da je svaka peta osoba alergična na travu.

Foto: pexels.com

 


 

Svake godine se, takođe, beleži i porast broja osoba koje pate od različitih vrsta alergija.

Razlog najverovatnije leži u činjenici da smo svedoci klimatskih promena, zagađenja vazduha, uništavanja prirodne flore, urbanizacije i slično.

Kod osoba alergičnih na travu, simptomi se manifestuju kijanjem, šmrkanjem i drugim smetnjama gornjeg disajnog sistema, kao i iritacijom očiju.

Iako učinak pampas trave na zdravlje nije proučavan na velikom uzorku, u Španiji su napravili prvu manju studiju koja je pokazala da je ova biljka veliki alergen.

Foto: Shutterstock

 


 

U pokrajini Kantabriji su se upustili u naučni projekat pa su ekstrahovali polen pampas trave i analizirali alergenu reakciju kod 98 pacijenata koji su bili alergični na polen lokalnih trava. Utvrdili su kožnu reakciju i prisustvo specifičnih IgE antitela (sIgE) na pampas. U istraživanju su, takođe, uporedili sezonske simptome sa prijavljenim brojem alergija na polen trava na tom području. Rezultati snažno sugerišu da pampas može uzrokovati respiratorne alergije u sličnoj meri kao i lokalne trave. S obzirom na to da se pampas trava oprašuje kasnije od lokalnih trava, to bi produžilo razdoblje alergija na travu u regiji za oko tri meseca svake godine, kako je i navela većina pacijenata.

Foto: pexels.com

 


 

U poslednjih nekoliko decenija pampas trava se proširila u raznim zemljama, pa je već negde i klasifikovana kao invazivna vrsta, na primer na Havajima i Novom Zelandu, gde su zabeležene mnoge pogubne posledice po lokalnu biološku raznolikost, krajolik i strukture.

Osim za uređenja enterijera i eksterijera, pampas trava je atraktivna i pticama. Visoke peranice pticama pružaju „klupe” za odmor, a listovi mogu pružiti sklonište malim životinjama poput miševa i zečeva. Sadi se u kombinaciji s drugim biljkama na travnjaku, gde može stvoriti lepe velike busene, ali je potreban oprez, jer je u vreme sušnih razdoblja veoma zapaljiva.

U prošlosti se ova biljka koristila i u praktične svrhe. Listovi su se koristili su Južnoj Americi za sečenje, a perjanice za posteljinu, izolaciju, pa čak i kao materijal za tkanje.

Foto: pexels.com

 


 

U tradicionalnoj južnoameričkoj medicini se zbog svojih lekovitih svojstava pampas trava koristi za lečenje raznih bolesti, uključujući astmu, bronhitis i infekcije urinarnog trakta. Iako postoje ograničena naučna istraživanja o njenim lekovitim prednostima, neke studije sugerišu da može imati protivupalna i antitumorska svojstva.

U nekim kulturama pampas trava je, takođe, povezana sa simbolikom i duhovnošću. U japanskoj kulturi se smatra simbolom prosperiteta i često se vidi u tradicionalnoj umetnosti i ukrasima. U feng šuiju se veruje da pampas trava donosi sreću i pozitivnu energiju u prostor.



Pao sa metle i ostao nepokretan! Bio je kaskader na snimanju Harija Potera, a onda doživeo stravičnu nesreću (FOTO)

Zanimljivosti

Dejvid Holms je radio opasne vratolomije umesto Danijela Redklifa, kada je doživeo nesreću i ostao paralizovan.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE