Radio BalkanFox

U Srbiji su sada zakonom ZABRANJENE radio i TV stanice koje puštaju stranu muziku – oglasila se dva udruženja

Foto: Shutterstock

Važno za zaštitu nacionalne kulture.

U Skupštini Srbije izglasan je Zakon o elektronskim medijima koji donosi veću zaštitu domaće muzike. Jedna od novina u izglasanom zakonu prihvaćen je i amandman na član 78. Zakona, po kojem će ubuduće svi komercijalni TV emiteri i radio stanice, (a na koga se odnosi pomenuti zakon) morati da emituju u svom dnevnom emitovanju muzičkog programa minimum 25% domaće muzike.

Povodom ovog zakona oglasila su se i dva udruženja – Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i Unija diskografa Srbije (UDS).

– Prelepa vest za sve one koji se bave domaćom muzičkom industrijom, kao i za sve domaće nosioce prava u muzičkoj industriji, autore, izdavače, izvođače, ali i za sve ljubitelje domaće muzike: U Skupštini Srbije izglasan je Zakon o elektronskim medijima i posle velike borbe i truda, domaća muzička industrija dobiće mnogo značajnije mesto u javnom medijskom etru. U izglasanom zakonu prihvaćen je i amandman na član 78. Zakona, po kojem će ubuduće svi komercijalni TV emiteri i radio stanice, (a na koga se odnosi pomenuti zakon) morati da emituju u svom dnevnom emitovanju muzičkog programa minimum 25% domaće muzike. Ovo je prvi put da se u naše zakonodavstvo uvrsti ta obaveza za emitere, koja će mnogo značiti za sve domaće nosioce prava u muzičkoj industriji – započinje svoje saopštenje Organizacija proizvođača fonograma Srbije, pa nastavlja.

Inače, muzička industrija u Srbiji predstavlja veoma važan ekonomski faktor, jer je deo kreativne industrije koja predstavlja značajan sektor u srpskoj ekonomiji sa udelom od 6,8 odsto u BDP-u naše zemlje. Unija diskografa Srbije – UDS, kao strukovno muzičko udruženje diskografa – proizvođača fonograma pozdravlja donošenje novog Zakona o elektronskim medijima od strane Narodne skupštine Republike Srbije, kojim je, predviđeno pored ostalog, u članu 78. da svi tv i radio emiteri i pružaoci medijskih usluga budu u obavezi da obezbede da srpska muzička dela učestvuju sa najmanje 25% u njihovom dnevnom objavljenom muzičkom programu, što se po prvi put uvodi kao praksa u domaće zakonodavstvo, po primerima mnogih država u Evropi, što će doprineti zaštiti i očuvanju domaćeg muzičkog stvaralaštva i kulturne baštine – završava OFPS.

Saopštenje je objavila i Unija diskografa Srbije

- Unija diskografa Srbije-UDS, kao strukovno muzičko udruženje diskografa-proizvođađa fonograma, ovim putem pozdravlja donošenje novog Zakona o elektronskim medijuma od strane Narodne skupštine Republike Srbue, kojim je, pored ostalog, u članu 78. predviđeno da se ubuduće svi tv, radio emiteri, pružaoci medijskih usluga biti u obavezi da obezbede da srpska muzika dela učestvuju sa najmanje 25%
u njiihovom dnevnom objavljenom muzičkom programu, lsto se po prvi put uvodi kao praksa u domaće zakonodavstvo, po primerima mnogih država u Evropi, što će samim time doprineti zaštiti i čuvanju domaćeg muzičkog stvaralaštva i kulturne baitine - napisalo je udruženje Unija diskografa Srbije.

 



Srbija Danas

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE