Radio BalkanFox

Reč 2023. godine sastoji se od samo DVA SLOVA

Kolinsov rečnik proglasio je „AI“ za svoju reč godine, definišući je kao „skraćenica za veštačku inteligenciju: modelovanje ljudskih mentalnih funkcija pomoću kompjuterskih programa“.

ai

„Uzimajući u obzir da se radi sledećoj velikoj tehnološkoj revoluciji, veštačka inteligencija je doživela brz razvoj i o njoj se mnogo pričalo 2023. godine“, navodi se u obrazloženju.

Iako su sposobnosti veštačke inteligencije u oponašanju ljudskog govora u početku fascinirale ljude, istovremeno su bile izvor anksioznosti.

„Ako su računari odjednom postali stručnjaci u najljudskijoj oblasti – jeziku, šta je onda sledeće? To je dovelo do žestoke debate, istraživanja i predviđanja, što je i više nego dovoljno opravdanja da Kolins odabere AI za svoju reč godine 2023“, navodi se u saopštenju, preneo je CNN.

Drugi kandidati za Collinsovu reč godine uključivali su „de-influencing“, termin koji se odnosi na to kada influenseri koriste svoju popularnost pa društvenim mrežama „da upozore pratioce da izbegavaju određene komercijalne proizvode i slično“, kao i „nepo baby“, što se odnosi na osobu „za čiju se karijeru veruje da je napredovala zahvaljujući slavnim roditeljima“.

U užem izboru su takođe bili „canon event“, definisan kao iskustvo „od suštinskog značaja za formiranje karaktera ili identiteta pojedinca“ i „ultra-processed foods“, odnosno ultra-prerađena hrana koja se „priprema složenim industrijskim metodama“ i često se sastoji od „sastojaka sa malo ili bez nutritivne vrednosti.”

Foto: Cash Macanaya on Unsplash


Original magazin

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE