Radio BalkanFox

„ŽENE SU INTELEKTUALNO INFERIORNE U ODNOSU NA MUŠKARCE“ Pakistan rekao zbogom Darvinovoj teoriji evolucije!?


Islamizacija pakistanskog obrazovnog sistema uzima maha. Islamski naučnici su naterali profesora da izjavi da je teorija evolucije u suprotnosti sa islamskim pravom. Akademska zajednica je zabrinuta. U severozapadnoj pakistanskoj provinciji Hajber Pahtunhva, islamski sveštenici su nedavno naterali jednog univerzitetskog profesora da osudi teoriju evolucije Čarlsa Darvina.

Ovo je izazvalo talas zabrinutosti među akademicima u toj južnoazijskoj zemlji. U svom revolucionarnom delu O poreklu vrsta, objavljenom 1859. godine, britanski naučnik je tvrdio da se biološke vrste menjaju tokom vremena jer dobijaju karakteristike koje favorizuju njihov opstanak i reprodukciju. Darvinove teorije su revolucionisale naučno mišljenje u to vreme.

Zašto su islamske vođe intervenisale? Odbacivanje Darvinovih teorija uznemirilo je akademike širom Pakistana. Profesor Šer Ali, docent zoologije na Vladinom postdiplomskom koledžu u gradu Banu, gde takođe predaje Darvinovu teoriju evolucije, izazvao je gnev islamskih verskih zvaničnika nakon što je govorio o pravima žena u islamu.

Nedugo ranije u gradu su održani protesti protiv žena koje se nisu pridržavale tradicionalnog islamskog kodeksa oblačenja. Nakon njegovog govora početkom oktobra, imami su optužili profesora da podstiče razvrat i govori protiv islama ne samo u svom govoru već i na predavanjima. Šer Ali je istakao da je Darvinova teorija evolucije kultivisana u jednom od poglavlja udžbenika koji se koristi na njegovom seminaru i da je njegov posao da o tome podučava studente na svojim predavanjima.

Prema rečima Rafiulaha Kana, člana lokalnog ogranka Pakistanskog komiteta za ljudska prava, Šar Ali je jasno izneo svoj stav na društvenim mrežama, gde ima više od 20.000 pratilaca. On je zamolio one koji ga optužuju da podučava studente Darvinovoj teoriji evolucije da odu na sud i uvere se da je teorija zabranjena. Naglasio je da je njegov posao da predaje teoriju evolucije i da mu je za to država platila.

Javna osuda Darvinovih teorija Međutim, prošle nedelje je Šar Ali bio prinuđen da se javno izvini zbog svojih stavova i podučavanja učenika Darvinovoj teoriji. Snimak, koji prikazuje Alija, okruženog islamskim učenjacima, kako daje izjavu, postao je viralan na društvenim mrežama.

U toj izjavi docent kaže da sva naučna mišljenja, koja su suprotna šerijatu, islamskom pravu – poput Darvinove teorije evolucije – smatra lažnim.

„Prema šerijatu, žene su intelektualno inferiorne u odnosu na muškarce“, rekao je Šar Ali u izjavi pod zakletvom. „To za mene sve govori o ovoj temi. Uveren sam da se žene moraju pokrivati od glave do pete kada izađu iz kuće“, nastavlja se u obrazloženju.

Mnogi akademici ističu da je teorija evolucije uvek izazivala rasprave i neslaganja. Prema Farhatu Taju, istaknutom paštunskom intelektualcu i profesoru, Darvinova teorija evolucije je oduvek bila sporna tačka u pakistanskim nastavnim planovima i programima.

„Ko je dao do znanja da je makar malo verovao u ovu teoriju, bio je ismejan. Tako je i sada. Predstavnici Islamske zajednice traumatisali su jednog profesora u Banuu jer je predavao teoriju evolucije.

 




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE