Radio BalkanFox

Zašto se prva epizoda tv serije naziva „pilot“

Imate li predstavu odakle potiče termin “pilot”, kada govorimo o televiziji? Pa, postoji nekoliko teorija…

Pilot epizode ​​odavno postoje na televiziji. Obično je to prva epizoda serije, koja vas upoznaje sa temom i likovima. Kablovske mreže često koriste termin pilot kao naslov prve epizode ​​tv serije, ali prva epizoda serije nije uvek njen pilot. Zbunjujuće? Hajde da prvo razjasnimo šta je zapravo pilot i za šta se koristi?

Zašto je pilot toliko važan u tv industriji?

Pilot je jedna epizoda potencijalne nove tv serije i u suštini ona odlučuje da li će ta serija doći na vaš televizijski ekran. Svake godine većina ozbiljnih televizijskih mreža dobije ogroman broj reklama za nove serije između januara i maja, što se ranije smatralo „pilot sezonom“. Danas ta sezona traje cele godine zbog popularizacije striming platformi.

Mreže zatim odlučuju koje pilote će dalje razvijati. Kreatori su pod pritiskom da te pilot epizode ​​budu dobre. Moraju da dokažu da će njihov koncept zaživeti na ekranu jer će producenti koristiti tu jednu epizodu da odluče da li žele da finansiraju ostatak serije.

Producenti pažljivo ispituju pilote. S obzirom na to da cene po epizodi u proseku iznose nekoliko miliona dolara (posebno na Netfliksu) i ta cifra nastavlja da raste, važnije je nego ikada da producenti imaju ideju kako bi serija zapravo izgledala.

Pročitaj i: Da biste se zaposlili u Netfliksu morate da prođete najmanje 10 intervjua

Na kraju dolazimo do toga da većina pilota nikada ne stigne na TV. Između ABC, NBC, CBS i Fox tv mreže, prošle sezone je snimljeno samo 35 komedija i drama, što je manji broj nego prethodnih godina.

Prikazivanje koncepta na velikom platnu je težak proces, a pilot epizoda je ono što može da napravi — ili, češće, prekine — seriju. Međutim, u retkim slučajevima dešava se da se sam pilot se ne koristi, ali se serija finansira bez obzira na to. To je ono što se dogodilo sa Igrom prestola, čiji je pilot od 10 miliona dolara u potpunosti ponovo snimljen sa preraspoređenim ulogama, ali je takođe navelo HBO da obeća budžet od 100 miliona dolara za narednih deset epizoda. Najvažnije je da producenti vide viziju kreatora.

I zašto se prva epizoda serije zove pilot?

Niko nije sasvim siguran odakle je termin pilot prvobitno došao, ali postoji nekoliko potencijalnih objašnjenja. Uspešni piloti često (iako ne uvek) postanu prva epizoda TV serije, pa je jedna teorija da se piloti tako zovu jer služe kao osnova i vodič za kasnije epizode ​​TV serije, baš kao što je pilot vodič aviona.

Drugi tvrde da zato što TV serije opisujemo kao airing (broadcasting, emitovanje), pilot epizoda je ta koja „poleće“. Postoji još jedno slično objašnjenje – da se reč odnosi na frazu pilot light, jer je prva epizoda iskra koja pokreće veću vatru serije.

Takođe je moguće da je termin pozajmljen od naučnika koji pokušavaju da utvrde izvodljivost istraživačkih projekata većih razmera sa pilot studijama, pilot projektima ili pilot eksperimentima.

Etimološko poreklo reči pilot potiče od grčke reči pēdon, što znači „veslo“. Ovo daje izvesnu verodostojnost ideji da je termin usvojen jer bi epizoda trebalo da upravlja ostatkom emisije onako kako veslo pokreće čamac.

Danas su oni u filmskoj industriji stvorili svoj jezik koji označava specifične tipove pilota. Premise pilots je ono što obično smatramo uvodom prve epizode ​​u likove i zaplet serije. Ali postoje i backdoor pilots, epizode ​​postojećih serija koje se fokusiraju na sporedne likove ili zaplet kako bi videli da li će gledaoci gledati spin-off, kao i put pilots, koji se emituju bez garancije da će biti nastavka, između ostalog.

Pošto pilot može da znači mnogo različitih stvari, oni u tv industriji često prvu epizodu serije nazivaju „premijerom“.

Za sada, međutim, piloti ostaju suštinski deo televizijske produkcije. Ovi primeri epizoda postavljaju osnovu za ostatak serije i pomažu producentima da steknu bolju predstavu o održivosti nove serije, piše Mental Floss.


Original magazin

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE