Radio BalkanFox

Duo ‘Freekind’ na vrhu Billboardove ljestvice: ‘Glazba koju mladi slušaju veliča novac i alkohol

Hrvatska pijanistica i pjevačica Sara Ester Gredelj i slovenska bubnjarka Nina Korošak Serčič kao producentice su se uspele na nevjerojatno drugo mjesto Billboardove Top 200 ljestvice.  Riječ je o njihovoj suradnji s korejskom zvijezdom Kim Tae-hyungom, čiji je prvi solistički album, nakon izdvajanja iz megapopularne skupine BTS, ostvario nevjerojatan uspjeh. Sara i Nina bile su važne suradnice na albumu, napisale su ili producirale čak pet od šest pjesama. 

A Sara i Nina zajedno čine duo Freekind, vrlo popularan diljem Europe. Dvije mlade glazbenice, čiji opus i nije toliko poznat domaćoj publici, samo nižu uspjehe. 

Foto: PROMO

A kako su djevojke iz Freekinda došle do suradnje s globalnom K-Pop zvijezdom?

– Netko iz njegove produkcije je čuo jedan naš nastup u sklopu festivala Reeperbahn u Hamburgu i oduševio se našim zvukom. Činilo mu se da bi to bilo nešto osvježavajuće u svijetu K-popa. I u nekom trenutku je postalo jasno da bi mogli surađivati i s V-jem. Sve se odvilo samo odjednom, vrlo spontano – prisjetile su se. 

Svoju glazbu opisuju kao spoj poj Soula, HipHopa i RnB-a s optimističnim tekstovima. Ove su godine izdale debitantski album, nominirane su za ‘Music Moves Europe’ nagradu, a na najnovije uspjehe su jako ponosne. 

– Bile smo jako uzbuđene kada smo vidjele pjesmu na kojoj smo radile na Billboardovoj ljestvici. Činilo se nestvarnim – rekle su nam Sara i Nina.

Uz stvaranje novog albuma i suradnju s glazbenicima u dalekoj Koreji, djevojke su ovog ljeta imale i Europsku turneju. Između ostaloga, nastupile su na Ship Festivalu u Šibeniku te na festivalu Otok glazbe na Lastovu. S ljetne turneje ponijele su mnoge uspomene. 

Foto: GIOVANNI MAFRICI

Foto: GIOVANNI MAFRICI

– Prekrasno iskustvo nam je bilo posjetiti i nastupiti u La Rochelle u Francuskoj. Turneja po Engleskoj u svibnju će nam itekako ostati u sjećanju, pogotovo nastup u Newcastleu. Uvijek imamo odlično iskustvo u Berlinu, tako i ove godine u klubu Gretchen. Ove godine smo nastupale i na Festivalu Otok Glazbe Lastovo i stvarno je bilo prekrasno. Moramo spomenuti i odličan SHIP Festival koji se ove godine održao prvi put u Šibeniku i početak je jedne fantastične priče – otkrile su. 

Nakon uspješne godine, djevojke ne planiraju usporiti. Nisu htjele otkrivati previše o daljnjim planovima, ali svojim obožavateljima poručuju da mogu očekivati još puno glazbe. 

– Možemo reći da, ne sanjamo, već živimo i aktivno gradimo karijere autorica, producentica, jednostavno 360° glazbenica. Sve to nas zanima i u svemu tome uživamo. Balansiramo između svega toga i tako funkcionira. Nema potrebe da se ograničimo na bilo koju od tih stvari – govore one. 

Kako Freekind svojim pjesama odskače od onoga što je danas najpopularnije među mladom publikom, pitali smo ih što misle o glazbi koja iz tjedna u tjedan puni YouTube trending, a njihovi izvođači klubove i dvorane. 

– Ta glazba je vrlo zavodljiva. Odličan spoj zapadne kulture i Balkana. Nekako se često ističu oni koji samo podupiru potrošačku kulturu, opijanje u alkoholu, život samo za danas, ali to nije jedino što postoji na ovim područjima. I u tim žanrovima ima odličnih pjevača/pjevačica sa svjetskim produkcijama i dobrim tekstovima – smatraju Sara i Nina. 




24sata

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE