Radio BalkanFox

Tomica Đukić, Kuhar ‘vatrenih’ u Masterchefu o prehrani sportaša: ‘Šećer nije dozvoljen, niti umjetni začini…’

Natjecatelji MasterChefa suočili su u novom gastroduelu pod vodstvom Manuela u plavom timu i Josipa u crvenom timu. Kako je AnaMaria bila posljednja preostala natjecateljica koja nije bila raspoređena u tim, imala je priliku odabrati unutar koje će ekipe kuhati, a ona se odlučila pridružiti Manuelovom plavom timu.

U tom trenutku, Josip, koji je imao manje natjecatelja u svom timu, imao je priliku odabrati tko iz suparničkog tima neće sudjelovati u kuhanju i odlučio se za Sarah. Ova odluka iznenadila je Ana-Mariju, koja je zbog slabijeg zdravstvenog stanja očekivala da će biti izabrana za nekuhanje, pa je komentirala odluku crvenog tima riječima:

– Igraju prljavo.

Foto: Nova TV

Zadatak koji je pred natjecateljima je da pripreme tri sportska obroka: obrok prije utakmice, obrok poslije utakmice i desert. Svaki slijed trebaju isporučiti u 12 porcija za poznate sportaše koji su im došli u goste, a za to kandidati imaju na raspolaganju 90 minuta.

Tomica Đukić, službeni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije, dao im je upute o tome što sportski obrok treba sadržavati.

– Sportska kuhinja mora biti točna, nutritivno pokrivena, dati onima koji je jedu energiju, snagu i brzinu. Obrok prije utakmice mora zadovoljiti potrebu za ugljikohidratima te ih u obroku mora biti do 65%, zatim trebaju biti zastupljene masnoće i proteini. Tu spadaju bijelo meso, bijela riba, mediteranska kuhinja i nemasna teletina. Obrok ne smije teško pasti na želudac, odnosno nema umjetnih umaka, nema jakih začina, nema pretjerivanja – objasnio je Tomica.

Foto: Nova TV

U obroku nakon utakmice može se poigrati s mahunarkama i jačim namirnicama te proteinima. Nisu dozvoljeni rafinirani šećeri, ali može se uključiti šećer iz voća – bobičastog i tropskog.

– Poigrajte se na notu najzdravijeg. I nema ništa od prženja – istaknuo je.

Dok su kandidati kuhali dao je i savjet o vlaknima u obroku – budući da ubrzavaju probavu nisu najbolji izbor za obrok prije utakmice. 

Foto: Nova TV

S obzirom na to da je u jelo stavio namirnicu s vlaknima, Petar je to odmah odlučio promijeniti.

– Cilj mi je da te grahorice ne propadnu, nego da ih netko iskoristi – kazao je, pa se obratio Manuelu za iskorištavanje namirnice koje je već počeo kuhati, ali nije uputno da je stavi u obrok za prije utakmice.

Foto: Nova TV

Kako će završiti ovo kuhanje u gastroduelu i čija će se jela više svidjeti gostima, doznat ćemo u sljedećoj epizodi. 




24sata

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE