Radio BalkanFox

Charles III. održao prvi kraljev govor: Zadnji put je napravila to njegova majka 1952. godine

Britanski kralj Charles (74) održao je prvi govorio kao monarh Velike Britanije, ali i prvi kraljevski govor u čak 70 godina u Domu Lordova.

Charles je, uz svoju suprugu Camillu Parker Bowles (74), svečano otvorio parlament obrativši se zastupnicima i kolegama u Domu lordova. 

State Opening of Parliament

Foto: Toby Melville/PRESS ASSOCIATION

Prije svega je odao počast svojoj majci, kraljici Elizabeti II., koja je preminula prošle godine. Isto tako je i Elizabeta, kada je 1952. sjela na britanski tron, govorila o svom ocu Georgeu VI

State Opening of Parliament

Foto: Kirsty Wigglesworth/PRESS ASSOCI

Glavna točka kraljeva govora bila je iznošenje novog zakonodavnog plana premijeru Rishiju Sunakiju,  kojemu je ponudio godišnje licence za plinske i naftne projekte u Sjevernom moru. 

Ostale mjere koje je kralj najavio uključuju davanje ovlasti policiji da uđe na imanje bez naloga zbog oduzimanja ukradene robe te radnje za borbu protiv upotrebe tehnologije u kriminalu, kao što su predlošci za 3D ispis vatrenog oružja. 

Prvi kraljev govor u 70 godina u Domu lordova na otvaranju britanskog parlamenta

Foto: Leon Neal/PRESS ASSOCIATION

Camilla je za ovu svečanu prigodu nosila svoju krunidbenu haljinu, koju je dizajnirao Bruce Oldfield.

Posljednji kraljev govor održan je 1950. godine kada je kralj George govorio usred britanske upletenosti u Korejski rat.




24sata

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE