Radio BalkanFox

PROJEKAT SAVIN GRAD – Alo.rs

Projekat Savin grad ima za cilj da što više smanji potrošnju energije kroz pametno korišćenje i pametnu tehnologiju. Stručnjaci kažu da je ovaj poduhvat realnost za budućnost, i da Srbija ima veliki potencijal za razvoj pametnih gradova. Inspirisan je istorijskom ličnošću grofom Savom Vladislavićem Raguzinskim, srpskim diplomatom na dvoru cara Petra Velikog.

projekat

Alo

 

– Srpstvo može da oda počast čoveku koji je jedini u istoriji osnovao grad Svetom Savi – izjavio je kreativni direktor marketing agencije Trilenium, Branko Vukomanović. – Kao jedan od najuticajnijih ljudi u Rusiji sredinom 17. i početkom 18. veka, Vladislavić je dobio pravo da u Sibiru osnuje grad Troicosavsk.

Za Vukomanovića je ovo donekle i lični projekat, jer je tragajući za sopstvenim korenima otkrio da mu je Sava Vladislavić Raguzinski bio predak.

projekat

Alo

 

– Za mene je ovaj projekat vraćanje tradiciji i povratak na istinske osnove razvoja Srbije – nastavlja Vukomanović. – Nemoguće je bazirati razvoj na osnovu stranih investicija. Ovaj projekat treba da doprinese da se Srbija vrati onome što su naši preci radili: razvijali su sopstvenu ekonomiju i resurse, i koristili ih za razvoj sopstvene države.

– Još jedna bitna komponenta je regionalni razvoj – izjavio je. – Ne treba gurati sve u centar, sve u Beograd ili Novi Sad, već širiti u razvoj svih regiona u Srbiji.

projekat

Alo

 

Rukovodilac projekta Savin grad, Vladimir Žugić rekao je:

– Jako je važno da se istorija očuva na ovaj način, ali ne smemo da zaboravimo i da razmišljamo savremeno. Ne smemo zaboraviti na tradiciju i tradicionalna načela.

– Mi imamo konkretan plan za dalje aktivnosti projekta Savin grad – otkriva Žugić. – Nadamo se da već od ranog proleća započinjemo realizaciju projekta.




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE