Radio BalkanFox

Muzej grada Beograda na aukciji u „Sotbiju“


Muzej grada Beograda pokušaće danas na aukciji u čuvenom londonskom „Sotbiju“ da kupi sliku srpskog slikara Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“. U pitanju je ulje na platnu dimenzija 68 sa 60,5 centimetara s ramom, a sadašnji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće „Kristi“ pre 29 godina, s tim da je slika tada prodata pod nazivom „Arnautski ratnik“, navodi se na sajtu „Sotbija“. Da će Muzej grada Beograda ući u aukcijsku trku za ovo delo, potvrdila je i direktorka te ustanove Jovana Medaković.

Ovo tehnički besprekorno ulje na dasci, s izuzetno precizno urađenim detaljima i koje se ističe lepotom, može umnogome da doprinese vrednosti naše kolekcije – kaže direktorka Muzeja grada Beograda.

Paja Jovanović je u svojoj zaostavštini već ostavio izuzetno vredna dela koja su u vlasništvu Muzeja grada Beograda.

U kolekciji za koju je radove birao lično Jovanović imamo portrete, aktove, pejzaže, delove njegovog bečkog ateljea, ali nemamo nijedno njegovo delo iz orijentalističke faze, koja je izuzetno cenjena u svetu. Zato nam je namera da slikom „Odmor bašibozuka“, a kasnije možda i nekim njegovim drugim delima, dopunimo taj deo njegovog opusa – istakla je Medakovićeva.

Muzej grada Beograda je pre ulaska u trku za ovo delo imao prepisku sa „Sotbijem“, a u ovom poduhvati imaće i veliku pomoć države.




Republika

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE