Radio BalkanFox

Glumica otvorila dušu i progovorila o bolnoj temi (FOTO)

Srpska glumica Mirjana Joković (55) rođena je 24. novembra 1967. godine u Beogradu. Njena karijera je obeležena brojnim filmskim i pozorišnim ostvarenjima, a njena glumačka veština privukla je pažnju publike i kritike širom sveta.

Mirjana je detinjstvo provela u Zambiji, gde je njen otac radio kao industrijski inženjer. Nakon povratka u Jugoslaviju, diplomirala je na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu i započela svoju glumačku karijeru u Narodnom pozorištu i Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Jedna od najpoznatijih uloga Mirjane Joković je Natalija Zovkov u kultnom filmu „Podzemlje“ Emira Kusturice iz 1995. godine. Ova uloga joj je donela svetsku slavu i priznanje za njen izuzetan glumački talenat.

YouTube/printscreen delta video

Mirjana Joković, scena iz filma Tri letnja dana

Mirjana je svoj uspeh nastavila i u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je ostvarila zapažene uloge u pozorištu i na filmu. Trenutno je direktorka izvođenja za glumu i profesorka glume na Fakultetu za pozorište Kalifornijskog instituta za umetnost blizu Los Anđelesa.

U jeku popularnosti otišla je iz Beograda i već 30 godina živi u inostranstvu zbog čega su izrazito retke prilike kada je domaća javnost može videti. Međutim, glumica je tvrdila kako je Srbija ostala zauvek deo njenog života.

Nikada se nisam otkinula od Srbije. Meni je to bilo jako važno u životu, jer nisam otišla iz Beograda zato što ga nisam volela. Stalno sam putovala i meni se slučajno desilo da sam ostala u inostranstvu i stvorila sam sebi dva doma. Hvala Bogu, ima dosta naših svuda, pa je lakše ostati – govorila je Mirjana Joković za Tanjug.

Mirjanin glumački opus obuhvata i brojne filmove, poput „Zaboravljeni“, „Granica“, „Vukovar, jedna priča“, „Stršljen“, „Bure baruta“ i mnoge druge. Za svoj rad, osvojila je brojne nagrade, uključujući nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u San Sebastijanu za film „Eversmile, New Jersey“ 1989. godine i nagradu za najbolju glumicu u Jugoslaviji za film „Vukovar“ 1994. godine. Mirjana Joković je jedna od najtalentovanijih i najuspešnijih srpskih glumica. Njen rad je inspiracija za mnoge mlade glumce i njena uloga u promovisanju srpske kulture i umetnosti je neprocenjiva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:




Republika

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE