Radio BalkanFox

Titanik brod jelovnik prva klasa meni potonuće

Redak meni sa „Titanika“, prodat za 83.000 funti, otkriva da su putnici u prvoj klasi jeli morske plodove, ribe i razne deserte tri dana pre sudara sa ledenim bregom.

Jedinstveni meni od 11. aprila 1912. godine prodat je ovog vikenda na aukciji, a otkriva čime su se putnici gostili na brodu pre sudbonosnog sudara sa ledenim bregom, zbog čega je potonuo u severnom Atlantiku.

 

 

Od brojnih stavki na meniju, najviše iskače „viktorija puding“, ali i pitanje ko je uopšte u trenutku tragedije i tonjenja broda našao za shodno da ponese meni iz restorana.

Iako drugo pitanje ostaje otvoreno, prvo ima odgovor – to je kuvani desert u koji idu brašno, jaja, džem, brendi, jabuke, višnje, šećer i začini, a služi se uz kajsije i sladoled.

Jedanaestog aprila, služen je posle ostriga, lososa, govedine, patke, piletine i golubjeg mesa. Uz to je išao krompir, pirinač, paškanat…

Meni daje detaljan uvid u to šta je servirano na dan kada je brod napustio Kvinstoun u Irskoj, i krenuo put Njujorka. Na aukciji je prodavan sa drugim predmetima sa „Titanika“, poput ćebeta koje je deljeno na palubi.




.K1info

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE