Radio BalkanFox

Ako u Rimu sednete na jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija mogli biste da platite kaznu i do 400 evra

Čak i ako nikada niste bili u Rimu sigurno ste čuli za čuvene Španske stepenice, jednu od nezaobilaznih turističkih atrakcija. Ako ste pak posetili Rim pre 2019. godine možda ste i napravili predah na ovom mestu, a mogli ste da vidite i lokalce koji tu provode pauzu za ručak sedeći i uživajući na pogledu fontanu Barcaccia.

španske stepenice

Međutim, ako u budućnosti planirate da posetite Rim i Španske stepenice, doživećete sasvim drugačije iskustvo. Moći ćete da se zaustavite, uslikate, možda na nekoliko sekundi (koliko je dovoljno za jednu fotografiju) i sednete. Posle toga očekujte da će vam prići policajac ili policajka i zamoliti vas da ustanete.

Nekoliko policijskih službenika tokom dana sve vreme stoje u podnožju stepenica i upozoravaju mnogobrojne turiste da je sedenje zabranjeno. Svakoga ko bude primećen da ovo mesto koristi kao mesto za odmor sledi kazna od 250 evra. Ukoliko pak oštetite ili uflekate Španske stepenice, kazna može da dosegne i do 400 evra!

Zabrana je na snazi od 2019. godine, nakon što je ova oblast podvrgnuta velikom projektu čišćenja i restauracije. Reakcije na zabranu su različite – dok neki osuđuju ovo kao ekstremnu meru, drugi je pozdravljaju kako bi se sprečilo uništavanje jedne od najpoznatijih istorijskih znamenitosti.

Španske stepenice izgrađene između 1723. i 1725. godine, a dizajnirao ih je . Imaju ukupno 135 stepenika koji povezuju Piazza di Spagna (Španski trg) i crkvu Trinita dei Monti, koja se nalazi na uzvišenju, na istoimenom malom trgu. Naziv su dobile po tome što se na Španskom trgu nekada nalazila španska ambasada.

Španski trg (Piazza di Spagna)

Kako još možete da “zaradite” kaznu u Rimu?

Ako planirate da posetitie Italiju u doba godine kada su velike vrućine, imajte na umu da je bilo kakav vid brčkanja u fontanama strog zabranjen. Većina ljudi složiće se da je skakanje u fontanu nepromišljeno, ali italijanske vlasti rešile su suzbiju bilo kakvu vrstu interakcije sa najpoznatijim fontanama u zemlji. Pa čak i “osveženje” poput kvašenja nogu ili ruku moglo bi da vas košta i nekoliko stotina evra.

Pogledaj i: Italijanski fenomen: Penzioneri koji posmatraju gradilišta postali su globalne zvezde

Tekst i foto: Milana Ratić


Original magazin

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE