Radio BalkanFox

Ovo je grad koji je izabran za Evropski grad godine i većina ljudi nikada nije čula za njega

Jedan holandski grad dobio je prestižnu titulu i postao Evropski grad godine.

Ima kanale, bicikle i muzej Van Gogovih slika. Ali nije reč o Amsterdamu, već o istorijskom gradu Amersfortu.

Grad koji se nalazi jugoistočno od Amsterdama može se pohvaliti starim zgradama koje datiraju iz srednjeg veka. Gotovo kružna ulica Muurhuizen važi za jednu od najlepših u celom gradu, pa turisti rado šetaju njome, svraćaju u prodavnice i jedu u nekom od restorana.

Poput holandske prestonice, Amersfort takođe ima sistem kanala zajedno s mostovima, koji se mogu istražiti vožnjom brodića.

Za ljubitelje umetnosti grad je dom druge najveće zbirke Van Gogovih slika i rodno mesto neoplasticističkog umetnika Pita Mondrijana, stoga možete posetiti i Mondriaanhuis, rodnu kuću ovog slavnog slikara.

U gradu se takođe nalazi i toranj Lieve Vrouwetoren. Na ovom mestu je postojala crkva koja je slučajno dignuta u vazduh, a ovaj toranj je sve što je od nje preostalo. Iako visok samo 100 metara, sa njega se pruža prelep pogled na Evropski grad godine.

evropski grad godine

Amersfortu je ovu titulu dodelila Akademija za urbanizam u Londonu, koja je posetila grad kako bi procenila njegovu održivost, urbano planiranje i upravljanje. Takođe je dobio pohvale za kvalitet života, kao i za to kako se održavaju njegov karakter i baština.

Pogledaj i: Ako u Rimu sednete na jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija mogli biste da platite kaznu i do 400 evra

„Amersfort se fokusira na dobrobit i sreću svojih građana, od selidbi preko ograničenja korišćenja automobila do pružanja raznolikih i kvalitetnih pristupačnih domova“, rekao je žiri. U užem izboru za Evropski grad godine bili su i španska Estepona i engleski Bio je u užem izboru za nagradu zajedno sa španskom Esteponom i engleskim Ekseterom, piše Metro.

Foto: Harold Jonker; Denise Jans; Thom Wouters; micheile henderson on Unsplash


Original magazin

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE