Radio BalkanFox

Kako prepoznati manjak testosterona? 6 znakova koje ne smete ignorisati

Otkrivanje manjka testosterona rano i adekvatno lečenje može da poboljša kvalitet života i smanjimoguće komplikacije koje proističu iz ovog stanja.

Testosteron je ključni hormon kod muškaraca, igra važnu ulogu u regulaciji libida, mišićne mase, energije i raspoloženja. Kada nivo testosterona padne ispod normalnog, mogu se javiti različiti simptomi koji utiču na fizičko i mentalno zdravlje.

Smanjen libido

Gubitak interesovanja za seks ili smanjenje seksualne želje može da bude jedan od prvih znakova niskog nivoa testosterona. Ovo smanjenje libida često prati i poteškoće u postizanju ili održavanju erekcije.

Gubitak mišićne mase i snage

Manjak testosterona može da dovede do gubitka mišićne mase i snage, čak i uz redovno vežbanje. Ovaj pad mišićne mase može da bude praćen povećanjem masnog tkiva.

Foto: Shutterstock

Pad mišićne mase, povećanje masnog tkiva


Umor i smanjena energija

Osobe s manjkom testosterona često se suočavaju s osećajem umora i smanjenom energijom, čak i nakon odmora. Ovo stanje utiče na svakodnevne aktivnosti i izdržljivost.

Promene raspoloženja

Nizak nivo testosterona uzrokuju promene u raspoloženju, uključujući razdražljivost, depresiju ili nedostatak motivacije. Ove osobe mogu da se osećaju emocionalno labilno ili anksiozno.

Poremećaji spavanja

Problemi sa spavanjem kao što su nesanica ili često buđenje tokom noći mogu takođe da budu povezani s niskim nivoom testosterona.

Foto: Freepik.com

Nesanica može da bude jedan od simptoma


Fizičke promene

Manjak testosterona dovodi do fizičkih promena poput povećanja telesne masti, smanjenja dlakavosti na telu i smanjenja gustine kostiju.

Važno je napomenuti da simptomi manjka testosterona mogu da budu slični drugim zdravstvenim stanjima, te je važno da osoba koja primeti ove znakove potraži medicinski savet i profesionalnu procenu. Lekar može da preporuči test iz krvi kako bi se utvrdio nivo testosterona i pružio odgovarajući tretman u skladu s dijagnozom.




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE