Radio BalkanFox

Slučaj Ane Miloš uzburkao književnu scenu

Protekle nedelje na domaćoj književnost sceni odjeknula je vest da Ana Miloš ne postoji i da je njena dela napisao muškarac. Godinama čuvanu tajnu otkrila je knjiga „Po zanimanju: Ana Miloš“ u izdanju „Platoa“, u kojoj nepoznati autor piše o ovoj prevari.

Delo „Kraj raspusta i druge priče“ Ane Miloš objavila je izdavačka kuća „Buka“ 2020. godine. Međutim, kako se ispostavlja, autorka pod tim imenom nije stvarna osoba, već je u pitanju lažno ime, pseudonim, iza kojeg, kako je naveo portal Bukvar magazin, stoji Miloš K. Ilić, književnik mlađe generacije iz Pančeva.

U trci za Andrićevu nagradu

U biografiji Ane Miloš piše da je objavila zbirku priča „Kraj raspusta“ (2019) i zbirku poezije „Govori grad“ (2020). Dobitnica je nagrada „Miodrag Borisavljević“ (2016) i „Đura Đukanov“ (2019). „Kraj raspusta“ se našao u širem izboru za Andrićevu nagradu, kao i u užem izboru za nagradu „Edo Budiša“. Ko je Ana Miloš, i dalje je pitanje bez odgovora, ali ova pojava nije nova u književnosti. Imamo je i u svetu, a najpoznatiji je slučaj Elene Ferante.

Ana Miloš
foto: Plato

U knjizi „Po zanimanju: Ana Miloš“ autor kaže da je ovo uradio kako bi ukazao na probleme u književnosti.

– Ko je Ana Miloš i kako se danas u Srbiji objavljuju knjige? Čitajte na sopstvenu odgovornost. Samo u „Platou“ čeka vas biografska pripovest koja ne samo da će ostati zapamćena ove jeseni već će kao tekst zauvek promeniti vaša shvatanja o izdavaštvu. „Po zanimanju: Ana Miloš“ je spis koji je već pet godina u nastajanju, a koji će u trenu ostaviti utisak na svakoga ko je ikada čuo za ovu autorku. Nakon svega, postavlja se jedno jedino pitanje: ko sve piše na domaćoj književnoj sceni, ako takva više uopšte i postoji, i šta je sve potrebno uraditi da biste postali objavljeni književnik ili književnica – navodi izdavač ovog dela. Zanimljivo da je njen tiraž čak 100.000 primeraka.

Vule Žurić
foto: Laguna

Književnik Vule Žurić kaže za Kurir da poznaje Miloša K. Ilića i da nikad nije posumnjao da on objavljuje dela kao Ana Miloš.

– Tipično je kod nas da svi govorimo o nekoj knjizi, a pitanje je koliko nas ju je pročitalo. Mediji s pravom čekaju da se nešto ovako desi u kulturi. Pojavila se ta knjiga, ali i novi romani Vladimira Tabaševića i Vesne Kapor, koji govore o stanju na književnoj sceni. Bune se i poštari, pa i pisci žele da kažu da nešto nije u redu u odnosu izdavač-pisac-publika. Teško je ubediti one koji misle da ovo prevara da to nije. Ovo je samo performans. Mislim da se ovim ukazuje na neki problem, a ne verujem da će se nešto promeniti – poručuje Žurić.

Ana Miloš
foto: Printscreen

On kaže da jedva čeka da pročita novu knjigu.

– S pravom je Miloš uzburkao strasti. Pisci žele da ukažu da književna scena ne može bude estrada. Mogao je i neki hrvatski pisac da se pretvori u srpskog autora, to je ista stvar. Da piše pod pseudonimom, Miloš je veoma vešto krio i od mene. On je dobar pisac, što je pokazao i kao Ana Miloš – zaključuje Vule Žurić.

Dobra fora

I Jelena Lengold gleda blagonaklono na ovaj potez.

– Je li stvarno Ana Miloš u stvari Miloš K. Ilić? Dobra fora. Evo imam i knjigu s Aninom posvetom. To je sad raritet, kapiram – napisala je književnica na svom Fejsbuku.

Jelena Lengold
foto: Promo

Dejan Stojiljković pak ne smatra da je ovo nešto najuzbuljivije što se desilo u našoj književnosti poslednjih godina.

– To nema veze s književnošću, ako ćemo pošteno. Ne znam ni šta bih rekao tim povodom, jer mi nije jasna pozadina svega, a ni cilj. Za mene je nešto najbolje kad Goran Petrović objavi knjigu ili kad Montefjore dođe na Sajam. Ovo mi je marketinško-tabloidna fora, vest od tri dana – poručio je Stojiljković.

Sajam Knjiga, Dejan Stojiljković
foto: Laguna

Izdavačka kuća „Buka“

Pravo autora je da se predstavlja kako želi

Povodom celog slučaja oglasila se i izdavačka kuća „Buka“.

– Ne, zaista nismo znali da iza tog pseudonima stoji muškarac. Zbirku nam je preporučila devojka koja je tada bila zaposlena u Bukastoru, dobili smo rukopis, dopao nam se i odlučili smo da ga objavimo. Imali smo određene sumnje u pogledu identiteta „autorke“ koja je došla da potpišemo ugovor, jasno je bilo da to ime nije pravo, ali nismo ulazili u razloge poštujući pravo te osobe da se predstavlja kako želi. Nakon ovog otkrića bombardovani smo pitanjima, malicioznim komentarima, čak i prozivkama. Ako nas nešto karakteriše, to je korektan odnos prema autorkama i autorima, pošteno plaćanje i ozbiljan trud da se njihova dela plasiraju i promovišu. Ostajemo pri stavu da je pravo autora da se predstavlja kako želi dok god iza toga stoje književni razlozi. I provokacija je u redu ako za cilj ima da pomeri nešto i dovede do pozitivnih promena – stoji u saopštenju.

Ana Miloš, pisac, skandal
foto: Printscreen/Youtube/Nova

Ko je Miloš K. Ilić

Miloš K. Ilić rođen je 1987. godine u Pančevu. U rodnom gradu je pohađao osnovnu i srednju školu. Studirao je dramaturgiju na FDU. Radio je kao dramaturg na predstavama „Mizeri“ (Atelje 212) i „Tačka ključanja“ (premijera u SKC Beograd), čiji je i autor. Diplomska drama „Čovek bez mase“ izvedena je 2013. godine na Eks teatar festu u Pančevu. Za Radio Beograd je napisao drame: „Ruka“, „Rat“, „Smrt Kraljevića Marka“, „Metak u mrak“, „Rabadžije“, „Trči“, „Lotrek“, „Po zanimanju Očivad“, „Slepi“, „Lotreamon“, „Ogledala Danice Marković“, „W.“

Kurir.rs Ljubomir Radanov


Kurir




Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE