Radio BalkanFox

MALO KO ZNA PRAVO PREZIME GAVRILA PRINCIPA Postoje dve verzije, a teško da možete naslutiti o čemu se radi


Gavrilo Princip je rođen u Obljaju kod bosanskog Grahova 25. jula 1894. godine. U istoriji je upamćen kao jedna od najkontroverznijih ličnosti.

Bio je član pokreta „Mlada Bosna“, koja se borila protiv Austrouglarske vlasti u Bosni i Hercegovini i za ujedinjenje Južnih Slovena. Tog 28. juna 1914. godine, Gavrilo je izvršio atentat na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu.

Većina zna za ove podatke. Princip je nepravedno optužen da je kriv za početak Prvog svetskog rata, ali činjenica je da bi i bez njega došlo do velikog krvoprolića, koje je Austrija uveliko spremala.

Međutim, ono što je malo poznato jeste da je pravo Gavrilovo prezime – Čeko. Postoje dve priče kako je došlo do promene prezimena.

Po jednoj, početkom 19. veka, Gavrilovi preci su se preselili u Obljaj i tada su dobili prezime Princip, po jednom od njegovih rođaka, izvesnom Todoru, koji je bio silovit i ugledan čovek. Nosio je raskošne nošnje i jahao je belog konja, pa je imao i nadimke „bosanski princ“ i „princ od Bosne“. Tako je njegov nadimak postao prezime.

Po drugoj verziji, Gavrilova porodica je uvek nosila prezime Čeko, a Princip je bio samo lokalni nadimak za njih. Na zvaničnim dokumentima, vlasti su upisivale prezime Čeko, a u zagradi je bio zabeležen čuveni nadimak.

Ipak, Gavrilo je želeo da u uspomeni sledećih generacija ostane upamćen po prezimenu koje je i te kako ostavljalo utisak (i rekli bismo, nije pogrešio).




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE