Radio BalkanFox

Neobične stvari koje beba radi u stomaku! Štuca, ljuti se, plače…

Osim što sisaju prst, što se često vidi i na ultrazvuku, bebe u stomaku prave razne grimase, a reaguju i na mamin strah…

Da li ste se ikada zapitali šta radi beba u stomaku? Da li joj se sviđa hrana koju jedete, smeta li joj glasna muzika, voli li kad joj pevate ili pričate? Naučnici su otkrili šta sve fetus može da radi tokom trudnoće, a neke stvari će vas sigurno iznenaditi.

Štucanje

Štucanje fetusa normalan je fenomen koji osećaju mnoge trudnice, a bebe počinju da štucaju već krajem prvog ili početkom drugog tromesečja.

Neke trudnice mogu da osete štucanje kao seriju malih ritmičnih pokreta, dok ga neke osećaju samo povremeno.

Foto: Shutterstock

Pusti onu našu

Slušanje muzike

U istraživanju univerziteta u Helsinkiju, naučnici su tokom trećeg tromesečja trudnicama puštali jednu dečju pesmicu. Po detetovom rođenju ponovo su im puštali istu pesmicu, pa su tako otkrili veću moždanu aktivnost kod beba koje su tu pesmu slušale dok su bile u stomaku nego kod onih koje nisu.

Grimase

Posmatrajući snimke sa 4D ultrazvuka, britanski naučnici otkrili su da se bebe do 24. nedelje mogu da se „nasmeju“. Do 36. nedelje nerođene bebe mogu da prave i druge izraze lica, poput zevanja, spuštanja obrva ili mrštenja, a često se na ultrazvuku zabeleži i kako sisaju prstić.

Uživanje u hrani

U trudnoći se ženama često javi neopisiva želja za određenom hranom. Jedno istraživanje pokazalo je da bebe čije mame tokom trudnoće više jedu neke vrste namirnica kasnije vole baš tu hranu.

Foto: Shutterstock

Oko 20. nedelje beba počinje da oseća ukuse i mirise


Hranljive materije kroz amnionsku tečnost dolaze do fetusa, koji oko 20. nedelje počinje da oseća ukuse, ali isto tako, kažu naučnici, i mirise poput dima cigareta.

Osećanja

Jedno englesko istraživanje otkrilo je da, kad se trudnica oseća uplašeno, fetus češće dodiruje svoje lice levom rukom. Takvi pokreti upućuju na to da mamini osećaji deluju na bebine pokrete u trbuhu.

Plakanje

Buka niske zvučne frekvencije usmerena prema majčinom stomaku kod fetusa u trećem tromesečju izaziva ponašanje koje izgleda kao plakanje.

Beba tada otvara usta, nepravilno diše, a čak su primetili i drhtanje usne.




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE