Radio BalkanFox

Nastaviću da služim pozorištu i umetnosti

Glumačka nagrada Dobričin prsten Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno delo u 2022. godini danas je uručena Borisu Isakoviću na velikoj sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Dobričin prsten, Boris Isaković
foto: Petar Aleksić

Dramski umetnik i profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu je 35. laureat ovog uglednog i najvišeg staleškog priznanja, koje se sastoji od zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića i unikatne oslikane diplome na pergamentu. Isaković nije član JDP, ali je u njemu od 1994. godine, kad je stao na scenu u predstavi „Bure baruta“, a i danas igra kao gost u kući. Na kraju dodele na scenu je sa svojim profesorom izašlo šest generacija njegovih studenta.

Dobričin prsten
foto: Petar Aleksić

– Kad je Svetozar Cvetković mogao da igra celu predstavu sa ajpedom u rukama, i ja mogu da iskoristim mobilni i da pročitam tekst (smeh). Pre svega želim da zahvalim Vidi Ognjenović, predsednici žirija, kao ostalim članovima, mom kolegi i prijatelju Nebojši Dugaliću, predsedniku Udruženja dramskih umetnika, i svim njegovim zaposlenima, Tamari Vučković Manojlović, direktorki JDP, i celom Jugoslovenskom dramskom, Aleksandru Saši Milosavljeviću na predivnoj monografiji, kao i svima koji su učestvovali u nastajanju ove knjige. Ogromno hvala mom profesoru glume Bori Draškoviću, mojoj Jaci (Jasna Đuričić), deci Uni i Stefanu, mom ocu Isaku – Miroslavu Isakoviću, koji me je i zarazio pozorištem, i mojoj čuvenoj maćehi Seki, od koje sam svašta nešto naučio – rekao je glumac između ostalog nakon što je primio priznanje za životno delo.

Dobričin prsten, Boris Isaković, Petar Božović
foto: Petar Aleksić

U konkurenciji za nagradu bilo je devetoro njegovih istaknutih kolega. Pored Borisa, nominovani su i Gordana Đurđević Dimić, Radmila Živković, Gorica Popović, Anita Mančić, Branislav Milićević – Branko Kockica, Saša Torlaković, Tihomir Stanić i Rade Šerbedžija. Sedmočlani žiri u sastavu Vida Ognjenović, predsednica žirija, Jelisaveta Seka Sablić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Ksenija Radulović, Egon Savin i Ivan Medenic, odluku je doneo prošlog decembra tajnim glasanjem, i to većinom glasova.

Dobričin prsten
foto: Petar Aleksić

– Imam osećanje da je Dobričin prsten tu da bi se slavilo pozorište i da bi se čuvale njegove vrednosti i kvalitet. Uvek sam mu služio, i dalje ću to činiti. Radost ne bila takva da nije podeljena između svih nas. U ovom zaista haotičnom vremenu kad čitav svet, imam utisak, prolazi kroz krizu etičnosti, svi zajedno moramo da smognemo snage da pronađemo mira, da našu kreativnost igre i duha održimo čistom. To moramo i mi sada da radimo, ali i oni što dolaze – rekao je Isaković, ispraćen ovacijama svojih studenta i publike.



04:11

Govor Borisa Isakovića nakon uručivanja nagrade Dobričin prsten

Petar Božović je svom mladom kolegi uručio najveću glumačku nagradu sledećim rečima:

– Nisam spremao govor, ali mi se samo jedna misao nameće. Uvek kad sam gledao Isakovića u bilo kojoj ulozi, imao sam osećanje da je ta uloga pisana samo za njega.

U publici su sedeli njegove kolege Branka Petrić, Svetozar Cvetković, supruga Jasna Đuričić, Vesna Čipčić i drugi.

Kurir.rs



02:36

Boris Isaković na Sarajevo film festivalu


Kurir




Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE