Radio BalkanFox

Namirnice koje se nikako ne jedu zimi: Evo šta nije dobro da sad kupujete na pijaci


U današnje vreme u prodavnicama tokom cele godine možete pronaći voće i povrće koje želite, ali pravo pitanje je da li treba da ga jedete?

Tokom leta, na pijaci možete pronaći organsku hranu koja se ubira i donosi sveža na tezge. Međutim u zimu i rano proleće, vrlo često ste primorani da koristite namirnice koje su putovale u proseku 1.300 kilometara do vašeg supermarketa. Ovaj proces čini da namirnice postanu blede i i bez vitamina.

Iako je ishrana nesezonskim namirnica neizbežna, postoji voće i povrće koje je bolje da kupite smrznuto. Smrznuto povrće je ipak ubrano na vrhuncu svežine i ponekad ima više vitamina nego vansezonsko a „sveže“.

Dr Katarina Bajec danas je bila gošća emisije „Probudi se“ gde je govorila o tome kako boja različite hrane utiče na zdravlje, a na šarenom tanjiru našao se i paradajz – i bila je prava prilika da konačno razreši dilemu: Da li je dobro jesti paradajz koji se u zimskoj sezoni prodaje po marketima?

„U suštini su se stvari promenile. Kad smo bili mali, mislim da nisi mogao da zamisliš ni da vidiš paradajz u ovo vreme, a kamoli da ga jedeš. Međutim, sada su se granice porušile, tako da mi imamo i voće i povrće koje nije sezonsko i karakteristična za naše područje – što ne znači da su lošijeg kvaliteta“, istakla je dr Bajec, a otkrila je da i sama konzumira svež paradajz van sezone.

„Ja lično ne pravim tu vrstu selekcije, trudim se da konzumiram što više svežeg voća i povrća. Naravno, neko voće i povrće ja i sama zamrzavam, verujem kao i većina ljudi. Zamrzavanje ne utiče na kvalitet ako se ništa drugo ne radi osim što se opere i stavi u zamrzivač. I to voće ima nutritivnu vrednost“, rekla je Bajec.

A šta crvena boja paradajza govori o njegovom uticaju na zdravlje, kao i šta nam obezbeđuju mandarine, borovnice… – pogledajte u videu gore.

Slede preporuke hrane koju treba jesti samo u sezoni

 

Grašak

 

Svež grašak nije lako pronaći. To je zato što sezona graška traje samo dve nedelje. Grašak treba jesti u rano proleće, kada je naslađi i najsvežiji. Tokom godine grašak može biti bezukusan. Ako vam se baš jede grašak, najbolje je da ga kupite svežeg u proleće i spakujete u zamrzivač. Ako kupujete zamrznut grašak, proverite samo da nema dodate soli.

 

Paradajz

 

Najbolje vreme za paradajz jeste od početka avgusta do kraja oktobra. Tada paradajz dostiže svoj puni potencijal kada je slast u pitanju. Opcija jeste paradajz u tegli koja može sadržati toksični bisfenol A.

 

Špargla

 

Još jedno sezonsko voće jeste špargla i ona se jede od početka pa do sredine proleća. U suprotnom dobićete drvene i nejestive stabljike. Smrznuta špargla je dobra samo u kuvanim jelima.

Kukuruz

 

Uživajte u kukuruzu dok možete zato što ova biljka zri krajem leta i u ranu jesen. Najbolji je grilovan ili pečen ali oljušten. Ako ga jedete van sezone, potražite ga smrznutog.

 

Zelena salata

 

Salata je namirnica koju možete pronaći u supermarketu cele godine, međutim najpametnije je jesti u rano proleće. Ukoliko vam se zelena salata jede van sezone, zdravije je da je zamenite keljom.

 

 


Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE