Radio BalkanFox

Astronomi konačno potvrdili decenijama staru teoriju


Otkrića objavljena u žurnalu Science bacaju novo svetlo na zvezde za koje se veruje da dovode do posebne vrste supernove, eksplozije koja se dešava kada masovne zvezde umiru, a rađaju se crne rupe ili neutronske zvezde.

Kada masivne zvezde nestanu u eksploziji supernove, one često budu sjajnije od svih zvezda u toj galaksiji. Kod nekih od njih nedostaju dokazi o postojanju vodonika, pa je pretpostavka da sve počinje sa zvezdama kojima takođe nedostaje ovaj narasprostranjeniji element u kosmosu. Međutim, dokaz o tim zvezdama do sada je izmicao naučnicima, ali su konačno otkrili 25 takvih zvezda u satelitskim galaksijama Mlečnog puta.

– Već deceniju ili dve znamo da su skoro sve masivne zvezde u stvari u binarnim sistemima i jedna od tri te zvezde je u procesu gde gravitacion uticaj druge zvezde uklanja omot vodonika. Svemir ima smisla samo ako ove zvezde postoje i veoma su česte. Međutim, do ove studije otkriven je samo jedan takav sistem, što je bio veliki problem – rekla je Marija Draut, profesorka Odeljenja za astronomiju i astrofiziku Univerziteta u Torontu

Otkriće zvezda kojima je isisan omot vodonika u Malom Magelanovom oblaku i Velikom Magelanovom oblaku, malim galaksijama koje kruže oko Mlečnog puta, konačno može da potvrdi modele stelarne evolucije.




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE