Radio BalkanFox

Rusi napravili električno prototip i revolucionarni pronalazak

Na slici nije naslednik čuvene „fijat multiple“, već novi električni automobil, i to iz Rusije. „Multipla“ je svojevrmeno proglašavana za najružniji automobil na svetu, a sudeći po fotkama „naslednika“ sada će dobiti konkurenciju.

Doduše, reč je o kamufliranom vozilu, a i „multipla“ je mnogima bila estetski savršena.

Ruska pamet

Moskovski politehnički institut (MAMI) prikazao je rani prototip električnog automobila „amber“.

MAMI je razvio vozilo na zahtev kompanije Avtotor, i to pod specijalnim ugovorom sa ruskim Ministarstvom industrije i trgovime. Prethodno, BMW, KIA i Hyundai automobili sastavljani su u Avtotor fabrici u Kalinjingradu.

Sve glavne komponente, od motora do baterija, razvijaju se u Rusiji, a novi električni automobil biće „kompaktan i pristupačan“, rekli su sa Instituta za rusku medijsku kuću RBK.

Revolucionarne baterije

Baterija je osmišljena tako da može da se iznajmi a ne mora da se kupuje, dok je planirano da prvih pet automobila u pretproizvodnji bude predato na sertifikovanje sledeće godine, a masovna proizvodnja bi trebalo da počne 2025.

Avtotor je rekao da će „amber“, kada bude krenuo sa masovnom proizvodnjom, izgledati „znatno drugačije“ od prototipa. S obzirom na reakcije po društvenim mrežama, verovatno je tako i najbolje ako planiraju da prodaju bar neki primerak.

(Kurir.rs)


Kurir




Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE