Radio BalkanFox

Otkrivena istina o gradu čije uništenje je opisano u Biblij


  Istraživači su proučavali 35 organskih materijala, uglavnom semenki otkrivenih u više slojeva stena u Gezer, arheološkom nalazištu u Izraelu, i veruju da su rešili misteriju o nekim događajima.

Kako se navodi, smatra se da je ovo mesto imalo značajnu ulogu u kulturnim i političkim događajima iz takozvanih biblijskih vremena.

Ispitani materijal je poticao iz različitih perioda od 13. do 9. veka pre nove ere i bacio je novo svetlo na kataklizmične promene koje su se dešavale u tom drevnom gradu.

– Naša studija daje prvi pogled na hronologiju zasnovanu na datiranju radioaktivnim ugljenikom za Tel Gazer u periodu od 13. do 9. veka pre nove ere. To nam je omogućilo da nezavisno testiramo veze događaja čiji tragovi postoje u nekim arheološkim slojevima sa onima iz pisanih izvora – rekla je za Njuzvik Lindel Vebster, autorka studije i članica Austrijske akademije nauka.

Otkriće, naveli su istraživači, korespondira sa nekim događajima opisanim u Bibliji, poput uništenja Gezera u vreme faraona Merneptaha i faraona Šišaka.

„I tako car Solomun odredi ljude, te sazida dom Gospodnji i dom svoj i Milon, i zidove oko Jerusalima, i Asor i Megidon i Gezer. Jer faraon car misirski iziđe i uze Gezer, i spali ga ognjem, i pobi Hananeje koji življahu u gradu, i dade ga u prćiju kćeri svojoj, ženi Solomunovoj. A Solomun sazida Gezer i Vet-Oron Donji“, navodi se u Bibliji, u Prvoj knjizi o carevima (Gl. 9;15-17)

Međutim, dodaje se, istraživanje je pokazalo da neke priče ne stoje, poput one o padu Gezera u vreme Hazaila, drevnog aramejskog vladara spomenutog u Prvoj knjizi o carevima.

– Razvoj hronologije na osnovu datiranja radioaktivnim ugljenikom u Gezeru, mestu poznatom po istorijskim vezama, ilustruje ključnu ulogu te vrste datiranja u rekonstruisanju istorije pojedinih mesta, jer rešava dugotrajne debate i ukazuje nam da li postoje stvarne veze između arheoloških ostataka i pisanih izvora – naveli su autori u studiji objavljenoj u žurnalu Plos One, a prenosi EurekAlert!

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE