Radio BalkanFox

U PONOĆ SVUCITE NEŠTO SA SEBE Najpoznatiji običaji za Novu godinu


Svako od nas ima neke male rituale kojih se pridržava. Neki od njih su duboko ukorenjeni u običajima i tradiciji, bez obzira na veru. Pa tako, za Novu godinu postoji nekoliko poznatih običaja koje donose sreću i blagostanje. Takođe, neke stvari prema narodnom verovanju ne bi trebalo da radimo, dok su druge dobro došle. Koje su to u pitanju?

Zamislite želju

Veruje se da 31. decembra ispod jastuka treba da stavimo 12 listića papira sa 12 ispisanih želja. Narednog jutra izvucite samo 3 papirića sa željama. Prema verovanju, želje na ovim papirićima će se ispuniti.

Prema pričama starijih, ali i feng šui stručnjaka, važno je da u Novu godinu uđemo rasterećeni – bez dugova. Zato, nije na odmet da vratite sve dugove i platite račune. 

Poželjno je da za novogodišnje veče obučete nešto novo, jer to znači da ćete se stalno ponavljati i u godini pred vama. Isto tako, crveni donji veš se smatra da donosi sreću. U novogodišnjoj noći do 12 sati žene na ramenima mogu da nose šalove ili marame koje će nakon 12 sati skinuti, jer prema verovanju sve bolesti i loši događaji će ostati u prothodnoj godini.

U ponoć se obavezno treba izljubiti sa dragim osobama. To je potvrda da ćete se sa njima u predstojećoj godini voleti i biti bliski, i da neće biti neslaganja. 

Veruje se da ako se nešto u kući polomi tokom prvog dana nove godine, može da donese nesreću. Zato, budite obazrivi.




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE