Radio BalkanFox

Kako je Sveti Nikola postao Deda Mraz?

Ko je rumeni dekica koji daruje decu – Deda Mraz ili Sveti Nikola?

DEDA MRAZ ILI SVETI NIKOLA?
DEDA MRAZ ILI SVETI NIKOLA? foto: Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia

Na osnovu priča koje smo slušali kao mali ukorenilo se mišljenje da je Deda Mraz izmišljen lik koji živi na Severnom polu i dolazi u sve delove sveta uoči Nove godine na svojim sankama kako bi deci podelio poklone.

 

Ipak, nisu svi mišljenja da je Deda Mraz baš to. Postoje pojedinci koji će vas ispraviti i skrenuti vam pažnju na to da je Deda Mraz zapravo naš Sveti Nikola iz vremena Rimskog carstva.

 

Sveti Nikola rođen je u grčkoj koloniji Patara oko 270. godine. Od ranog detinjstva bio je veoma religiozan, pa je, u skladu sa tim, i ceo život posvetio hrišćanstvu, piše Danas.

 

 

Dolazio je iz imućne porodice, ali je u epidemiji izgubio roditelje, a nasleđeno bogatstvo iskoristio je kako bi pomogao siromašnima, bolesnima i nemoćnima. Bio je poznat po velikodušnosti prema onima kojima je pomoć bila potrebna, ali i ljubavi prema deci.

 

Od 1931. godine oko novogodišnjih praznika Coca-Cola u svojim reklamama stavlja fokus na debelog dekicu u crvenom odelu koji pije ovo piće.

 

Ipak, bez obzira na „pretakanje“ u modernog Deda Mraza, slava Svetog Nikole još uvek živi, a u našoj zemlji najveći broj hrišćana slavi ga kao krsnu slavu.

 

DEDA MRAZ JE ZAPRAVO SVETI NIKOLA
DEDA MRAZ JE ZAPRAVO SVETI NIKOLAfoto: Shutterstock/Adam Jan Figel

 

Običaj kačenja čarapa u koje treba da se stave darovi ima poreklo u jednoj priči koja oslikava velikodušnost Svetog Nikole. Ona govori da je Nikola spasio tri ćerke siromašnog čoveka od prodaje u roblje.

 

Naime, poklonio je njihovom ocu tri vreće sa zlatom, koje je ubacio kroz prozor. Priča se da su one upale u čarape koje su ostavljene kraj vatre da se osuše, što objašnjava današnji običaj da se u njih stavljaju pokloni.

 

Deda Mraz smatra da je čista priroda najbolji poklon ljudima, i da je ona najveći dar koji možemo ostaviti budućim generacijama.

 

Kako god ga zvali sada – Sveti Nikola, Deda Mraz ili Božić Bata – lik Deda Mraza poziva na humanost, darovitost, velikodušnost, negovanje prirode i brigu o porodičnim vrednostima.

 

Bonus video:

Pokloni koje žene ne vole za praznike

 




Glossy

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE