Radio BalkanFox

Običaj koji se mora ispoštovati na Badnje veče

AKO OVO URADITE NA BADNJE VEČE, IMAĆETE PARA TOKOM CELE GODINE: Obavezno to ispoštujte da se ne bi posle KAJALI

Badnje veče, Foto: Zorana Jeftić

Vertepi objavljuju vest o rođenju Isusa Hrista na Badnje veče i Božić, a ovaj običaj zadržao se u mnogim delovima Vojvodine, naročito u Sremu i Mačvi.

Vertepi obilaze komšijske domove, rođake i prijatelje, a verovanje je da koga oni posete i ko ih pusti u dom imaće mnogo sreće, dobro raspoloženje, zdravlje i bogatstvo.

Oni su obično mladići i deca, maskiraju se, nose mačeve i maketu crkve (vertep), ali i pastirske prsluke, štapove, šubare, dok deca mogu nositi i šlemove i mačeve, ogrnuta plaštevima, glumeći vojnike.

Maketa manastira je simbol darova Hristu koje su sa Istoka poneli mudraci i predstavlja svojevrsnu kasicu za priloge i darove.

Jednu grupu vertepa čine carevi sa krunama na glavi, ogrtačima i sabljama i oni nose maketu crkve, a ostali učesnici vertepa su maskirani u pastire.

Običaj je da se na Badnje veče drže širom otvorene kapije da bi vertepi mogli slobodno da uđu.

Verovanje je da vertepi donose sreću, dobro rspoloženje, bogatstvo i zdravlje. Oni pevaju božićne pesme, nakon čega ih domaćin daruje jabukama, orasima, bombonama, kolačima pa i novcem. Nakon obilska domova vertepi odlaze u crku na tradicionalno paljenje badnjaka.


07:08

DEDA, PA TI KIDAŠ BRE! Najjača HARIZMA, originalnost i doslednost SRPSKOJ TRADICIJI – doveli su ga RAME UZ RAME SA POBEDNIKOM!

(Espreso)




Espresso

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE