Radio BalkanFox

Trik koji je osvojio internet: Evo zašto treba sipati so na sunđer pre pranja sudova


Brojni su trikovi za čišćenje doma koji uključuju neočekivane metode i sastojke, a koji bi trebalo da nam olakšaju kućne poslove. Među njima smo naišli na trik za čišćenje kuhinjskih sunđera. U savetu se navodi da pre pranja posuđa kuhinjski sunđer posuti malo soli, a zatim ga preliti sirćetom. Pitate se zašto je ovo neophodno? Zbog, navodi se, dezinfekcije, uništavanja bakterija i održavanja higijene.

So je prirodno antibakterijsko sredstvo koje sprečava rast bakterija, dok je sirće poznato po svojim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima. U kombinaciji sa solju, efekat dezinfekcije je pojačan. Sirće takođe pomaže u rastvaranju ostataka hrane i masti, ostavljajući sunđer čistim i bez mirisa.

Dakle, mokri sunđer obilno prelijte solju, prelijte belim sirćetom i ostavite da odstoji 15 minuta, pa ponovite postupak na drugoj strani i isperite čistom vodom. Sunđer je tada spreman za ponovnu upotrebu, a preporučuje se da ga na ovaj način perete bar jednom nedeljno. Dobro je znati da nakon pranja sudova sunđer treba isprati u toploj vodi i dobro osušiti, jer bakterije brže rastu u vlažnom okruženju. Međutim, uprkos ovim merama predostrožnosti, sunđere za pranje posuđa treba redovno menjati, idealno svake dve do četiri nedelje, prenosi Jutarnji.hr.

 



Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE