Radio BalkanFox

Neprevaziđena Loara torta! Kore s lešnicima i božanstven krem od vanile

Loara ili Esterhazi torta će definitivno ulepšati svaki slavski ili praznični sto, a njenom ukusu niko neće moći da odoli. Uživajte!

Sastojci:

Za jednu koru:

4 belanceta

200 g šećera

6 kašika mlevenih lešnika

malo limuna

Za fil:

16 žumanaca

2 kašike brašna

5 kašike šećera

kesica vanilin šećera

750 ml mleka

200 g bele čokolade

200 g putera 

50 g šećera u prahu 

250 g mlevenog plazma keksa 

Za ganaš:

100 ml slatke pavlake

200 g bele čokolade

Foto: Shutterstock

Loara, kraljica torti

Priprema:

Umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim u šne sipajte par kapi limuna i dodajte mlevene lešnike i lagano sjedinite špatulom. Sipajte smesu u okrugli kalup koji ste obložili pek papirom i pecite u rerni na 150°C oko 45 minuta. Izvadite koru iz kalupa i ostavite da se ohladi, pa skinite pek papir. Na isti način i od iste količine sastojaka napravite još 3 kore. 

Penasto umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte prosejano brašno i sjedinite mikserom. U šerpu sipajte mleko, pa kada krene lagano da vri dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte belu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Puter sobne temeprature umutite sa šećerom u prahu, pa dodajte u fil i sjedinite mikserom. Na kraju dodajte plazmu i sve lagano sjedinite špatulom. 

Prvu koru premažite filom, pa stavite drugi i opet premažite filom. Tako uradite i sa trećom korom, a kada budete stavili četvrtu, celu tortu premažite filom. Po ivici zalepite bademe u listićima, pa je stavite u frižider dok ne napravite ganaš. Istopite belu čokoladu sa slatkom pavlakom, pa prelijte preko torte. Ponovo ostavite u frižideru 10 minuta da se stegne. 

Uživajte!

 



Kolač sa smrznutim višnjama! Najslađi zalogaji bakine kuhinje

Recepti

Pravi, starinski kolač sa višnjama, baš kao što su pravile naše bake…

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE