Radio BalkanFox

OVO ZANIMA MNOGE VOZAČE Da li je jeftinije voziti benzince, dizelaše ili električne automobile?


Odgovor na ovo u opsežnom istraživanju pokušale su da daju kompanije Leaseplan i ALD Automotive, izveštajem pod nazivom „Mobility Guide 2023“.

Prema njihovim podacima, u Nemačkoj kilometar pređen električnim automobilom košta 43 centa, dok sa SUS motorom u proseku košta 44 centa. U obzir se uzimaju nabavna cena, troškovi energije i porezi. Troškovi održavanja i popravaka takođe su obično niži.

U Italiji, Španiji i Švedskoj, električnim automobilom takođe se može uštedjeti oko 1 cent po kilometru, a najveću prednost električni automobili imaju u Belgiji i Austriji sa po 5 centi po kilometru.

U Holandiji i Velikoj Britaniji, SUS motori i EV su izjednačeni.

Osnova je četvorogodišnje vlasništvo i 120.000 kilometara ukupne kilometraže, a troškovna prednost u Nemačkoj bi bila 1.200 evra, dok bi u Austriji i Belgiji iznosila čak 6.000 evra.

Rezultati studije, međutim, nisu svuda u Evropi pozitivni za električne automobile. Tu spada i Srbija, za koju nema podataka o tome koliko bi koštao kilometar pređen EV, ali stoji da infrastrukturu treba dodatno ojačati kako bi električni automobili bili isplativi.




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE