Radio BalkanFox

Šta mislite, o kom broju centimetara je reč? Naučnici otkrili da žene ove visine imaju najviše sreće u ljubavi


Nečija visina ne bi trebala da utiče na sreću u životu, uprkos činjenici da su mnogi nezadovoljni svojom visinom bez obzira smatraju li se niskim ili visokim.

Naučnici su, s druge strane, pokušali da utvrde koja je visina idealna za dugotrajne romantične veze, pa su tako 2022. godine sproveli istraživanje u Engleskoj, piše YourTango.

I tako su došli do magičnog broja 162 centimetra i ustanovili da žene ove visine imaju veću verovatnoću da budu u srećnim vezama. Studija je ispitivala i muškarce. Tužno, ali istinito – sve anketirane žene preferiraju muškarce koji su viši od proseka. Konkretno, reč je o visini od 182,88 centimetara.

Evolucijski gledano, postoji razlog zbog kojeg žena preferira visokog muškarca. Pretpostavka je da su viši muškarci u prošlosti bili u stanju da pruže  bolju fizički zaštitu, ali čini se da naučnici ne mogu da pronađu  razlog zašto muškarce više privlače niže žene za dugotrajne veze.

– Znamo da muškarce privlače žene koje bi u našoj evolucijskoj prošlosti bile simbol plodnosti. A u nekom smislu visina je negativan znak. Visoke žene kasnije ulaze u pubertet i verovatno se njihove sekundarne polne karakteristike razvijaju nešto kasnije – kaže dr Netl, vođa istraživanja.

Dakle, ako je Netl u pravu, niže žene koje ranije ulaze u pubertet bolji su kandidati za reprodukciju. To istraživanje je ipak u suprotnosti s našim razumevanjem evolucije.

Naime, naučnici danas znaju da postoji direktna korelacija između visine oca i visine njegovih ćerki. Ako nastavimo da verujemo da su evolucijske biološke potrebe presudne kada biramo partnere, onda žene biraju muškarce koji će im dati ćerke koje su visoke, i sudeći po ovom istraživanju, „manje sposobne“ za reprodukciju.



Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE