Radio BalkanFox

VELIKI NAPREDAK U MEDICINI Test krvi može predvideti demenciju do 15 godina pre prvih simptoma!


Test krvi koji može da predvidi demenciju i do 15 godina pre početka simptoma mogao bi da promeni živote hiljada ljudi, veruju naučnici.

Istraživači su pronašli 11 proteinskih „biomarkera“ u krvi pojedinaca kojima je kasnije dijagnostikovana Alchajmerova bolest i slične bolesti, što im je omogućilo da predvide stanja sa više od 90 odsto tačnosti.

To znači da bi jednostavan test krvi mogao da zameni skupe, dugotrajne i invazivne testove koji su trenutno dostupni pacijentima sa demencijom — od kojih više od trećine nikada nije dijagnostikovano. Proteini takođe mogu pomoći u vođenju razvoja novih lekova za usporavanje ili čak preokretanje demencije, nadaju se naučnici.

„Važno istraživanje“

Profesor Jianfeng Feng, sa Univerziteta u Vorviku, rekla je da bi testovi krvi mogli da se „neprimetno integrišu“ u zdravstveni sistem i da ih koriste lekari opšte prakse za pregled pacijenata.

– Ovo je veoma važno za skrining sredovečnih do starijih pojedinaca unutar zajednice koji su pod visokim rizikom od demencije – navela je i dodala da „bi budući lekovi mogli biti razvijeni u interakciji sa proteinima identifikovanim u studiji, verovatno nudeći nove tretmane“.

Rana dijagnoza je od vitalnog značaja za pacijente sa demencijom. Novi lekovi kao što su lekanemab i donanemab, koji još nisu odobreni za upotrebu u Velikoj Britaniji, gde je sprovođeno istraživanje, mogu usporiti napredak Alchajmerove bolesti — ali samo ako se bolest otkrije dovoljno rano.

„Testovi krvi pokazuju veliko obećanje“

Testiranje na demenciju trenutno uključuje lumbalne punkcije i PET skeniranje, koji koriste radioaktivnu supstancu za traženje promena u moždanom tkivu. Oni su invazivni, skupi i mogu potrajati dugo, zbog ograničenog broja PET skenera.

Nadamo se da bi test krvi mogao da promeni dijagnozu demencije i da dovede do mnogo ranijeg preventivnog lečenja, dajući pacijentima bolji kvalitet života. Međutim, iako je istraživanje obećavajuće, svaki test mora proći kroz regulatorno odobrenje pre nego što se može koristiti u zdravstvenom okruženju.

Dr Šeona Skejls, direktor istraživanja u Alchajmerovom istraživanju u Velikoj Britaniji, opisao je nalaze kao „fantastičan napredak“.

– Pronalaženje boljih, pristupačnijih načina za dijagnozu demencije je ključno. Samo dvoje od tri osobe sa demencijom u Velikoj Britaniji ikada dobiju zvaničnu dijagnozu, a trenutne opcije su skupe i invazivne. Novi tretmani kao što je lekanemab, ako budu odobreni, biće efikasni samo ako se daju ljudima u ranim stadijumima Alchajmerove bolesti. Testovi krvi bi mogli da „otključaju“ ranu dijagnozu i pokazuju veliko obećanje – saopštila je doktorka Skejls.

Studija, objavljena u časopisu „Nature Aging“, proučavala je uzorke krvi 52.645 osoba uzetih između 2006. i 2010. godine — 1.417 koji su razvili demenciju imali su signalne proteinske biomarkere u krvi do 15 godina ranije.

Otkriće je potpomognuto vrstom veštačke inteligencije poznate kao mašinsko učenje.

– Ovaj novorazvijeni model zasnovan na proteinima je očigledno proboj. Proteinski biomarkeri su laki za pristup i neinvazivni, i mogu značajno olakšati primenu širokog skrininga populacije – saopštio je istraživač Vej Čeng, sa Univerziteta Fudan u Kini.

Podaci za Srbiju

U Srbiji oko 140.000 ljudi boluje od neke vrste demencije, u Beogradu oko 30.000 njih, procene su Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest. Zalažu se da u Beogradu bude otvoren dnevni boravak za obolele od demencije. Kažu da za to postoje i humani i socijalni i društveni razlozi.

Za četiri godine koliko postoji Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest javilo im se više od 500 porodica, a za 18 dana u januaru imali su već 17 poziva.

Nadežda Satarić iz ovog udruženja ukazuje da su najčešći problemi obolelih od demencije zaboravnost, konfuznost, nesnalaženje i nemogućnost da obavljaju svakodnevne aktivnosti.

(Dejli mejl, Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE