Radio BalkanFox

KREĆE POTRAGA ZA BLAGOM Španska galija krije blago od 20 milijardi dolara, a ova zemlja želi da ga se dokopa što pre


Španska galija „San Hoze“, koja je potonula na Karibima 1708. godine, mogla je da uskladišti teret zlata, srebra i smaragda vredan 20 milijardi dolara.

Kolumbijske vlasti objavile su da pokreću ekspediciju za istraživanje olupine galije San Hoze, poznate i kao „sveti gral olupina“. Istorijski zapisi navode da je brod nosio blago prikupljeno u nekoliko španskih južnoameričkih kolonija, uključujući 100 čeličnih sanduka punih smaragda i milione zlatnih i srebrnih novčića.

Porinut 1698. godine, brod je potonuo u bici kod ostrva Baru južno od Kartahene dok je plovio iz Novog sveta u Španiju noseći blago kralja Filipa V u kraljevskim škrinjama.

„San Hoze” i njegova pratnja naišli su na britansku flotu kod Barua, a tokom bitke je detonirano brodsko skladište baruta, a u eksploziji je poginulo više od 500 članova posade, a kuhinja je potpuno uništena, prenosi RTS. Prethodna ekspedicija Okeanografske ustanove „Vuds Hol” locirala je olupinu 2015. godine, ali do sada niko nije pokušao da izvuče blago.

Kolumbijske vlasti su rekle da će uložiti oko 4,5 miliona dolara u istraživačku ekspediciju, a vlasti čuvaju tačnu lokaciju kako bi odvratile lovce na blago.




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE