Radio BalkanFox

Sok limuna na koži posledice

Na društvenoj mreži TikTok pojavio se trend izbeljianja kose. Ljudi masono nanose limunov sok na vlasi. Ovaj trend je obišao svet, a istom su se podrvgli i muškarci i žene.

Najčešće se ovim trikom služe oni koji žele da promene svoj izgled na letovanju, koji su ujedno već na moru i izloženi danima kojima ne manjka sunca. 

Međutim, ovo nije ni najmanje tako zabavan trend. Na svom TikTok nalogu oglasio se lekar i influenser Andreja Andrejić i objasnio šta može krenuti po zlu. 

ATA Images

ATA Images

 

 

Limunov sok će zaista dovesti do izbeljivanja vaše kose jer limunska kiselina u kombinaciji sa UVA zračenjem prirodno posvetljuje vašu dlaku, međutim ovo može imati ozbiljne zdravstvene posledice.

  • Oštećujete svoju kosu, jer je činite suvom, krtom, tako da ona puca
  • Možete iziritirati sopstveni skalp
  • Ako padne na kožu može da izazove stanje koje se zove fitofotodermatitis — kaže influenser i lekar Andreja Andrejić.
  • Kada naša koža dođe u kontakt sa određenim hemikalijama koje se nalaze u biljkama, a u ovom slučaju u limunu i zovu se furokumarini na koži u kombinaciji sa UVA zračenjem mogu ozbiljno da iziritiraju vašu kožu, tj. dovedu do crvenila, svraba, bola i pojave malih mehurića na koži koji se vremenom povećavaju, zatim pucaju i ostavljaju površinu kože koja je ranjiva i koju naknadno prekriva krasta. Kada ona otpadne, nakon nekog perioda sa sobom na koži ostavlja hiperpigmentaciju, tj. tamne fleke — naglašava on. 

    Shutterstock

    Shutterstock

     

     

    Nemojte pratiti svaki beauty trend koji vidite na TikTok – u — naglašava Andrejić.

     

     

    Komentari koji su se nizali ispod njegovog videa bili su: „Hvala, zamalo da probam“, „A daj brate, taman htedoh da probam“, „To sam ja odavno rekla“, „O Bože, stvarno“,…

     

    Bonus video: 

     

     


    Alo

    radiobalkanfox

    Dodaj komentar

    Radio Balkanfox
    Radio Balkanfox
    OFFLINE LIVE
    Radio Balkanfox Plus
    Radio Balkanfox Plus
    OFFLINE LIVE
    WP Radio
    WP Radio
    OFFLINE LIVE