Radio BalkanFox

Biografija Živojina Mišića – Alo.rs

„Vaše visočanstvo, ako za sve ove godine ratovanja niste shvatili šta ja znam, a šta ne znam, onda je verovatno problem u Vama“

Ova rečenica vojvode Živojina Mišića upućena kralju Aleksandru, tokom Kolubarske bitke, odražava njegovu snagu i odlučnost.

Mišić, rođen 19. jula 1855. godine, postao je simbol hrabrosti i narodnog duha.

Mišić je bio zahtevni i strogi oficir, ali vojnici su ga zvali Žuća, što govori o njihovoj bliskosti. Vojska koju je vodio nisu bili plaćenici, već njegovi zemljaci iz okolnih sela.

Aleksandar Misojčić, autor Mišićeve biografije „Čovek po meri šinjela“, objašnjava da je Mišić razumeo vojnike jer je potekao iz istog podneblja.

Mišić je imao „karakter čoveka za rat, ne čoveka za mir“. Bio je intuitivan, lojalan, ali i autonoman, što ga je dovodilo u sukobe sa nadređenima u mirnodopskim uslovima.

Vojvoda Živojin Mišić

Foto: Wikipedia

 

Tri puta je bio udaljen iz službe i tri puta vraćan zbog političkih previranja i spletki.

Živojin Mišić je rođen u selu Struganik blizu Mionice. Sa suprugom Lujzom, Nemicom iz bogate porodice, imao je tri sina i tri ćerke.

Njihov brak je bio patrijarhalan, a Mišić je, zbog strogih načela, često stavljao porodicu u drugi plan. Međutim, imao je veliko srce i čast mu je bila iznad svega.

Mišićev citat „Ko ne zna za strah, taj ide napred“ simbolizuje njegovu hrabrost. U jednoj anegdoti, kralj Aleksandar mu je postavio pitanje na koje Mišić nije znao odgovor.

Vojvoda Živojin Mišić

www.wikipedia.com/javno vlasništvo

 

Kada ga je kralj prozvao zbog toga, Mišić je odgovorio: „Vaše visočanstvo, ako za sve ove godine ratovanja niste shvatili šta ja znam, a šta ne znam, onda je verovatno problem u Vama.“

Nakon tog incidenta, Mišić je vratio sve darove koje je dobio od kralja.

Ova priča o Mišiću oslikava njegovu kompleksnu ličnost – čoveka nepokolebljivog integriteta i hrabrosti, čija je lojalnost prema zemlji i narodu bila neupitna.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE