Radio BalkanFox

Prvi Supermesec u 2024. godini će biti vidljiv sledećeg meseca


U narednim mesecima ima mnogo toga za posmatranje na noćnom nebu, budući da nas čeka četiri supermeseca tokom ostatka 2024. godine. Ljubitelji neba moći će da uživaju u nebu osvetljenom super Plavim Mesecom u avgustu ove godine.

Prema BBC Sky at Night Magazine, prvi supermesec 2024, koji će biti vidljiv 19. avgusta, nazvaće se Super Plavi Mesec. Da biste u potpunosti uživali u ovom retkom nebeskom događaju, evo potpunog vodiča za posmatrače neba za Supermesec 2024.

Prema Space.com, supermesec je vidljiv kada faza punog meseca nastupi istovremeno sa najbližim prilaskom Meseca Zemlji u njegovoj orbiti. Minimum udaljenosti između Zemlje i Meseca tokom faze punog meseca čini ovaj nebeski događaj posebnim. Međutim, teško je uočiti razliku golim okom.

Sledeći supermesec će biti vidljiv 19. avgusta. Posmatrači neba mogu najbolje videti Mesec te noći. Preostala tri supermeseca će biti vidljiva 18. septembra, 17. oktobra i 15. novembra.

Poslednji supermesec se dogodio 20. avgusta 2023. godine. Termin supermeseca se koristi da se opiše ovaj nebeski događaj u poslednjih nekoliko decenija. Međutim, termin je dobio popularnost među ljudima, posebno na društvenim medijima, nakon što su se tri supermeseca dogodila četiri puta uzastopno. Supermesec koji je bio vidljiv u novembru 2016. godine smatra se najbližim supermesecom u poslednjih 69 godina.

Astrolog Richard Nolle prvi je skovao termin ‘supermesec’ 1979. godine. Prema BBC-u, termin se koristio da se definiše nebeski događaj kada „novi ili puni mesec nastupi kada je Mesec na ili blizu svojeg najbližeg prilaska Zemlji u svojoj orbiti.“

Još jedan termin koji se koristi da se opiše ovaj nebeski događaj je perigejski pun Mesec koji se javlja kada je centar Meseca bliži od 360.000 km od centra Zemlje.




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE