Radio BalkanFox

Najlepša i najjednostavnija biljka za uzgajanje

Ovo je najlepša i najjednostavnija biljka za uzgajanje: Malo ko zna za nju, a otporna je na visoke temperature

Ukrasni luk, Foto: Chris Lawrence / Alamy / Alamy / Profimedia

Latinskog imena Allium giganteum, poznat i kao veliki ukrasni luk ova impresivna biljka pripada porodici ljiljana (Liliaceae), te je savršen izbor za sve one koji žele da postignu raznolikost u svojoj bašti.

Može da dosegne visinu od 1,2 do 1,5 metara, a prepoznatljiv je po svojim velikim, kuglastim cvetovima, sastavljenim od brojnih sitnih, zvezdastih, ljubičastih cvetova.

Allium giganteum voli sunčane položaje i dobro drenirano tlo, a idealno je saditi ga u jesen, duboko oko 15 cm, s razmakom od 20-30 cm između biljaka. Najbolje uspeva u umereno vlažnim uslovima, ali je otporan na sušu.

Ovo nije preterano zahtevna biljka. Potrebno joj je redovno zalivanje, posebno tokom sušnih razdoblja, a nakon cvetanja, stabljike se mogu ukloniti kako bi se biljka održala urednom.

Lukovice se mogu ostaviti u tlu tokom zime jer su otporne na niske temperature. Osim što je atraktivan dodatak svakom vrtu, ukrasni luk je omiljen zbog svojih rezanih cvetova koji dugo traju u vazama.

Ova biljka je otporna na većinu uobičajenih baštenskih štetočina i bolesti, što olakšava njeno održavanje, a dobro podnosi izlaganje suncu, što je čini idealnim za sunčana mesta u bašti.

Ova otpornost čini Allium giganteum savršenim izborom za vrtlare koji žele biljku s malim zahtevima za održavanje, a izuzetno dekorativnog izgleda, prenosi tportal.hr.

Bonus video:


01:33

ČULI STE ZA TEPIH LIVADU NA TARI? Najstariji treset u Srbiji s kraja Ledenog doba (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Blic žena / Prenela: I.O.)




Espresso

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE