Radio BalkanFox

Kada pohujete tikvice, dodajte ovaj sastojak u jaja


Pohovane tikvice su omiljena poslastica u mnogim domaćinstvima zbog svoje jednostavnosti i fantastičnog ukusa. Međutim, često se događa da tikvice upiju previše ulja tokom prženja, što može rezultirati masnim i manje prijatnim jelom. Postoji jedan trik koji može drastično poboljšati kvalitet pohovanih tikvica i učiniti ih savršeno hrskavim i ukusnim – dodavanje jednog posebnog sastojka u smesu sa jajima.

Sastojak koji menja igru: Prašak za pecivo

Da biste postigli savršeno pohovane tikvice koje neće upiti ni kap ulja, u smesu sa jajima dodajte prašak za pecivo. Prašak za pecivo pomaže da smesa bude lagana i vazdušna, čime se stvara dodatna barijera koja sprečava apsorpciju ulja. Evo kako da pripremite savršene pohovane tikvice:

Hrskave, a ne masne: Kada pohujete tikvice, dodajte ovaj sastojak u jaja, biće preukusne, i neće da upiju ni kap ulja

2 srednje tikvice

2 jaja

1 kašičica praška za pecivo

1 šolja brašna

1 šolja prezli (može biti i integralnih za zdraviju varijantu)

So i biber po ukusu

Maslinovo ulje ili drugo ulje za prženje

Priprema:

Pripremite tikvice: Operite tikvice i isecite ih na tanke kolutove, otprilike 0.5 cm debljine. Posolite ih i ostavite da odstoje 10 minuta kako bi ispustile višak vode. Zatim ih obrišite papirnim ubrusom da se osuše.

Pripremite smesu sa jajima: U dubokom tanjiru umutite jaja i dodajte prašak za pecivo. Dobro izmešajte dok se prašak za pecivo potpuno ne rastvori u jajima.

Pripremite paniranje: U drugom tanjiru pomešajte brašno, prezle, so i biber. Možete dodati i druge začine po želji, kao što su origano ili beli luk u prahu, kako biste dodali dodatni ukus.

Panirajte tikvice: Svaki kolut tikvice prvo uvaljajte u brašno, zatim u smesu sa jajima i na kraju u prezle. Pobrinite se da su tikvice ravnomerno prekrivene svim slojevima.

Pržite tikvice: Zagrijte malo ulja u tiganju na srednje jakoj vatri. Kada je ulje dovoljno zagrijano, stavite tikvice u tiganj u jednoj sloju. Pržite ih oko 2-3 minuta sa svake strane, ili dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.

Ocedite tikvice: Nakon prženja, stavite pohovane tikvice na papirne ubruse kako bi se ocedili višak ulja.

Saveti za manje masnoće:

Koristite teflonski tiganj: Teflonski tiganj zahteva manje ulja, što može pomoći u smanjenju količine ulja koje tikvice upijaju.

Ne pretrpavajte tiganj: Pržite tikvice u manjim partijama kako bi se ravnomerno pržile i da bi se smanjila količina ulja koja se koristi.

Upotrebite papirne ubruse: Nakon prženja, stavite tikvice na papirne ubruse kako biste odstranili višak ulja.



Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE