Radio BalkanFox

Hrana koja usporava starenje – Najžena

 

Važno je upamtiti da je starenje neizbežno, ali će vaše telo dobro reagovati na zdrave navike kada budete imali 45, 50 ili više godina. To će pomoći u održavanju zdravlja srca i zaštiti od bolesti.

Jedite hranu bogatu vlaknima

Unošenje odgovarajuće količine dijetalnih vlakana u vašu dnevnu ishranu može pomoći u smanjivanju rizika od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog pritiska.

Vlakna igraju značajnu ulogu u kontroli težine i smanjuju rizik od bolesti povezanih sa starenjem. Vredi pokušati da uključite više celih žitarica, pečurke, povrće i voće u svoju dnevnu ishranu.

Hrana bogata proteinima

Za borbu protiv gubitka mišićne mase uzrokovanog starenjem važno je unositi dovoljno proteina. Učinkovito je kombinovati ishranu bogatu proteinima sa fizičkim aktivnostima. To pomaže u održavanju zdravog rasta mišića tokom starenja.

dugovečnost

Shutterstock

 

 

Fokusirajte se na nemasne izvore kao što jaja, orašasti plodovi i grčki jogurt.

Zdrave masti

Rizik od kardiovaskularnih bolesti može se povećati između 45. i 55. godine života. Stoga je važno fokusirati se na zdravlje srca.

Jedan od primarnih načina je uključivanje zdravih masti u vašu ishranu. To može pomoći u smanjenju rizika od ishemijske bolesti srca. Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi, orašastim plodovima, avokadu i nekim uljima mogu pomoći u smanjenju rizika od hipertenzije. Preporučuje se uzimanje omega-3 dodataka ishrani.

dugovečnost

Shutterstock

 

 

Više hrane biljnog porekla

Dodavanje više namirnica biljnog porekla u dnevni jelovnik može usporiti proces starenja.

Spojevi koji se nalaze u mnogim procesiranim namirnicama i proizvodima životinjskog porekla, kao što je prerađeno crveno meso (slanina, kobasice, itd.), često se povezuju sa srčanim bolestima, gojaznošću, dijabetesom i hipertenzijom.

Međutim, hrana s visokim udelom biljnih sastojaka može pomoći u produženju dugovečnosti. Takođe je dokazano da biljna ishrana može igrati ulogu u usporavanju starenja kože.

Bonus video:

 

 

 


Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE