Radio BalkanFox

Običaji i zabrane na Veliku Gospojinu

Za ovaj dan vezuje se i veliki broj zabrana, a najviše se tiču rada u kući

OBIČAJI NA VELIKU GOSPOJINU
OBIČAJI NA VELIKU GOSPOJINUfoto: Adam Jan Figel/Shutterstock

Pravoslavni vernici, sutra 28. avgusta, slave praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina. To je jedan od dvanaest najvećih hrišćanskih praznika i za njega se vezuju različiti običaji.

Velika Gospojina slavi se s ljubavlju i naročitim poštovanjem, a kao i za ostale crkvene praznike, narodna verovanja i običaji igraju važnu ulogu u očuvanju ovog značajnog dana.

Praznik je uspomena na ovozemaljsku smrt Bogorodice i, prema jevanđeoskom predanju, dan kada se ona uznela na Nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja.

Prema verovanju Srba, u periodu između dve Gospojine (Velike i Male Gospojine) – „periodu prelaza” – važno je obaviti obrede kojima se izražava zahvalnost Bogorodici, zaštitnici žena, za rađanje dece, a zatim za rodnost i plodnost zemlje i stoke.

Vreme između dve Gospojine, naziva se međudnevnica, a veruje se da je taj period najbolji za branje plodova i lekovitih trava. Tada žene beru međudnevičke trave: kičicu, krlju (ricinus), hajdučku travu, papričicu ili bobicu, ugaslicu, konjski bosiljak… Ovim travama leče se razne bolesti. Takođe, ostavljaju se i „međudnevička jaja” od živine kao najbolja za jelo i rasplod.

PRAZNUJEMO VELIKU GOSPOJINU, OVE OBIČAJE TREBA DA ISPOŠTUJETE
PRAZNUJEMO VELIKU GOSPOJINU, OVE OBIČAJE TREBA DA ISPOŠTUJETE foto: Sebastian_Photography/Shutterstock

Uveliko se odlazi na izvore koji tada imaju lekovito dejstvo. Bogorodica je zaštitnica bolesnih, pa su za Veliku Gospojinu u Srbiji mnogi bolesnici odvođeni na izvore da se umiju.

Na Veliku i Malu Gospojinu žene poštuju veliki broj zabrana koje se odnose na obavljanje poslova u kući i oko nje. Sutra po običaju žene idu na pričest, zato što se Bogorica smatra zaštitnicom žena i majki.

Srbi veoma poštuju Bogorodicu, pa širom zemlje mnoge porodice slave današnji praznik kao svoju krsnu slavu. I veliki broj crkava i manastira SPC slavi Veliku Gospojinu kao svoju slavu.

Bonus video:

Koji je veći praznik Uskrs ili Božić?




Glossy

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE