Radio BalkanFox

Evo šta je stajalo iza neobične pojava užarene lopte na nebu


Nakon što je u nedelju širom sveta, uključujući i naš region, na nebu bila vidljiva užarena lopta u pokretu, mediji su se, oslanjajući se na stručnjake, utrkivali u objašnjenju ovog neobičnog fenomena.

Iako se u početku verovalo da je reč o meteoru, danas smo dobili objašnjenje iz astronomskih krugova da je najverovatnije u pitanju ostatak satelita STARLINK-1196, koji proizvodi kompanija Ilon Mask.

Ovu tezu potvrdio je Miloš Gagić, predsednik Astronomskog društva „Kosmos“, za portal Mojnovisad.com. On objašnjava da će ovakvi fenomeni postajati sve češći iz dva razloga: prvo, zbog rastućeg problema svemirskog otpada, i drugo, zbog povećane sunčeve aktivnosti.

– Te večeri raspravljali smo u grupi astronomskog magazina o mogućnosti da se radilo o meteoru koji je ušao pod oštrim uglom, ali se kretao previše sporo, pa smo ovu mogućnost odbacili. Razmišljali smo o mogućem svemirskom otpadu i pomislili na delove rakete koju su Kinezi lansirali pre nekoliko meseci, da bismo na kraju shvatili da je reč o Starlink satelitu – kaže Gagić.

On dodaje da su u pitanju mali kub-sateliti koje kompanija Ilon Mask šalje u velikim serijama kako bi internet bio dostupan na svim delovima Zemlje.

– Otprilike svaka tri meseca dolazi do lansiranja, pri čemu se u grupi nalazi oko 400 satelita. Izgleda da je došlo do problema sa postavljanjem tih satelita u stabilnu orbitu, pa je verovatno jedan od njih, lansiran prošle godine, pao – objašnjava predsednik Astronomskog društva „Kosmos“.

On takođe napominje da će pojava užarenih lopti na nebu postati sve učestalija.

Kako ovaj profesor istorije i astronom amater objašnjava, treba uzeti u obzir i povećanu sunčevu aktivnost koja čini atmosferu gušćom u višim slojevima i stvara veći otpor, piše Dnevnik.

– Ciklus pojačane sunčeve aktivnosti traje 11 godina i trenutno se nalazimo u njenom maksimumu. Istovremeno, milioni otpada kruže oko Zemlje. Ako taj svemirski otpad uđe u zemljinu atmosferu, izgoreće i neće predstavljati opasnost za ljude – dodaje Gagić.

Građani će i dalje bezbedno moći da posmatraju užarene lopte na nebu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE